Busuiocul – plantă cu virtuți terapeutice

Considerat regele mirodeniilor, busuiocul este una dintre cele mai apreciate plante aromatice, cu numeroase beneficii pentru sănătate. Redă pofta de mâncare, accelerează digestia, diminuează crampele, tratează afecțiunile stomacului, iar în bucătărie este un condiment extrem de apreciat.

Originar din India, busuiocul era considerat o plantă sacră, fiind oferită divinităților indiene Vishnu și Krishna. Ulterior, busuiocul s-a răspândit în întreaga Asie și în Egipt, unde era apreciat pentru proprietățile sale antibacteriene și de conservare. În multe civilizații, busuiocul a fost asociat ceremoniilor funerare, deoarece se considera că ușurează trecerea decedaților către lumea de dincolo. În Grecia și în Imperiul Roman, busuiocul era recoltat de suveran în timpul unui ritual special, fiind considerat o plantă regală și simbol al fertilității.

Sursă de vitamine și minerale

Numeroasele sale varietăți existente transformă busuiocul într-una dintre cele mai răspândite și mai populare plante aromatice din lume, fiind nelipsit din bucătăria mediteraneană și în regiunea Provence din sud-estul Franței, unde intră în combinații irezistibile, alături de cimbru, lămâie sau ulei de măsline. Aroma sa cu totul deosebită conferă savoare oricărui fel de mâncare. Calitățile sale nu se limitează doar la aromă: busuiocul se distinge prin conținutul bogat de vitamina C – revigorantă – și vitamina A – antioxidantă. De asemenea, este o sursă naturală de calciu și fosfor, esențiale pentru sănătatea sistemului osos.
Terapeutic, busuiocul este utilizat sub formă de infuzie sau de decoct, având efecte benefice asupra funcționării aparatului digestiv. Fiind bogat în camfor, busuiocul combate răcelile, prin eliberarea căilor respiratorii. Studiile au dovedit că extractul obținut din frunzele a două varietăți de busuioc are capacitatea de a reduce incidența diabetului și de a diminua inflamațiile articulațiilor.

Calmează astmul și inflamațiile

Ceaiul de busuioc contribuie la reglarea nivelului glicemiei, prin acțiunea benefică asupra celulelor ficatului.
Infuziile făcute cu această plantă ajută la calmarea astmului bronșic, a tusei convulsive și a inflamațiilor intestinale, iar sucul proaspăt este utilizat în tratamentul inflamațiilor urechii. În medicina alopată, preparatele farmaceutice obținute din busuioc se folosesc pentru tratarea unor procese inflamatorii ale căilor respiratorii, ca remediu antispasmodic și ca tonifiant al sistemului nervos.
Efectul unor substanțe componente ale busuiocului se face resimțit și în planul capacității hepatice de a crește sau a micșora proporția glucozei din sânge. Astfel, celulele ficatului, activate specific de substanțele prezente în ceaiul de busuioc, devin mult mai reactive la variațiile de concentrație a glucozei din sânge, variațiile glicemice fiind controlate cu mai multă eficiență de ficat. Cercetările efectuate prin simulări pe calculator au dovedit că un consum zilnic de ceai de busuioc pe o perioadă mai lungă poate reduce cu 50% riscul crizelor de variație de glicemie.

Ingredient cosmetic

Busuiocul nu are numai virtuți terapeutice, ci și proprietăți care îl transformă într-un ingredient esențial în formulele produselor cosmetice destinate îngrijirii tenului acneic. Succesul de care această plantă de leac se bucură în industria cosmetică se datorează efectelor sale de reglare a sebumului și acțiunilor de cicatrizare și calmare a pielii.

Lasă un comentariu