Dudele – o sursă de sănătate

Îl întâlnim la marginea drumurilor, modest și omniprezent, îl observăm, mai ales vara când fructele sale, invadează străzile. Comparativ cu proprietățile lor inegalabile și a beneficiilor aduse organismului datorită conținutului bogat de vitamine și antioxidanți, dudele sunt prea puțin luate în seamă. Fructele dulci, frunzele, scoarța, chiar și rădăcina dudului sunt folositoare sănătății.
În Orient, dudul este considerat un arbore sacru, iar despre fructele sale se crede că îi înzestrează pe cei care îl consumă cu puteri magice împotriva răului, oferind sănătate și longevitate. Dudul este originar din Asia, specia albă a fost adusă în bazinul mediteranean de greci, pentru creșterea viermilor de mătase, iar varianta neagră, folosită pentru fructe. Fructele de dud se coc la începutul verii şi, pentru că au aspectul unor mure, li se mai spune și „mure de copac”.
Dudele sunt o adevărată sursă de sănătate, aflată la îndemâna oricui. Cea mai mare importanţă a fructelor este conţinutul bogat în antioxidanţi precum resveratrolul, ce previne îmbătrânirea. Fructele de dud conţin vitamina C şi vitaminele A şi E, acid folic şi betacaroten. Sunt bogate în grupul de vitamine B, vitamina K şi în minerale precum calciu, fosfor, fier, magneziu, potasiu şi mangan.
Scoarța copacului era folosită în vremuri străvechi pentru combaterea teniei și pentru proprietățile sale laxative, iar scoarța de pe rădăcini ajută la diminuarea stresului și a stărilor depresive. Frunzele sunt folosite sub formă de extract sau infuzie în tratarea diabetului. Se administrează 30 de picături de extract de frunze de dud alb înainte de fiecare masă. Infuzia din frunze este recomandată în tratamentul răcelilor, gripei, infecțiilor oculare.
Lemnul de dud este de esență tare, rezistent și se lustruiește frumos, având o calitate înaltă, de aceea este utilizat în tâmplărie, la construirea butoaielor și a pieselor de mobilier.
Beneficiile dudelor
Scad riscul bolilor cardiovasculare
Se spune despre dude că ajută la prevenirea formării de cheaguri de sange si scad risculul bolilor de inima. Mineralele conţinute de dude ajută la reglarea tensiunii şi a bătăilor inimii. Conţinutul de fier din fructe ajută la detoxifierea sângelui, previne anemiile şi este benefic pentru menţinerea sănătăţii ficatului.
Întăresc imunitatea
Vitamina C şi flavonizi din compoziţia fructelor de dud ajută la întărirea sistemului imunitar şi protejează organismul împotriva răcelilor şi infecţiilor. ” Ca orice alte fructe care sunt bogate în vitamina C, dau un plus de rezistenţă organismului în lupta cu infecţiile”, susţine medicul de familie Radu Bulumac. Potasiul şi manganul din compoziţie au, de asemenea, efecte benefice pentru imunitate .
Tonifică musculatura
Dudele sunt considerate fructele perfecte pentru micul dejun , datorită antioxidantilor şi vitaminelor care vor asigura necesarul de energie pentru întreaga zi. Fructele sunt adevărate energizante naturale, fiind recomandate sportivilor nu numai pentru faptul că ajută la creşterea rezistenţei la efort, ci şi pentru creşterea masei musculare. Studiile au arătat că dudele ajută la tonifierea musculaturii şi în timp, un consum regulat şi semnificativ de dude poate duce chiar şi la creşterea masei musculare.
Îmbunătăţesc vederea şi protejează creierul
Vitaminele A şi E şi antioxidanţii din dude ajută la menţinerea sănătăţii ochilor. Conţin betacaroten şi luteină care protejează vederea. În ţara de orgine a dudului, China, fructele uscate sunt folosite pentru ceai şi se consideră că au efect benefic nu numai pentru vedere, ci şi pentru auz. Tot aici s-au efectuat studii legate de beneficiile dudelor pentru buna funcţionare a creierului. S-a constat că fructele ajută la combaterea stresului şi la o mai bună concentrare.
Previn căderea părului
Sucul din fructele de dud este folosit pentru prevenirea căderii părului. În ţara de origine, chinezii folosesc sucul rezultat din stoarcerea fructelor pentru masarea scalpului. Metoda naturistă a dat rezultat şi împotriva firelor albe.
Combat constipaţia
Fructele de dud sunt recomandate persoanelor care suferă de constipaţie. Cele mai indicate sunt, potrivit specialiştilor, dudele de culoare închisă. Persoanele care suferă de constipaţie pot consuma dimineaţa, pe stomacul gol, 100-150 de grame de dude de culoare închisă. Este un laxativ natural cu efect benefic în combatarea constipaţiei”, mai spune medicul de familie.
Indicate în dietele de slăbire
Dudele nu au zaharuri şi nu conţin vitamine care să stimuleze pofta de mâncare. 100 de grame de dude înseamnă 57 de calorii şi fructele sunt recomandate în regimurile de scădere în greutate.
Hidratează pielea și tratează acneea
Aceleaşi fructe au beneficii nebănuite în domeniul cosmetic. Banalele dude se pot transforma într-o mască de ten naturală, aflată la îndemâna oricui. Masca din fructe de dud ajută la reducerea ridurilor, hidratează pielea şi tratează acneea. Specialiştii recomandă folosirea fructelor deschise la culoare pentru a evita pătarea tenului.

Lasă un comentariu