Tripura Sundari – Marea Putere Cosmică a Frumuseții

Ziua de Tripura Sundari celebrează grația și armonia și este bine de știut că sub auspiciile favorabile ale acestei zile pot avea loc activități care să rezoneze cu aspectele fundamentale ale acesteia. Este sărbătorită lunar, cu două zile înainte de fenomenul astrologic de Lună Plină, când influența lunii este deosebit de benefică.
Tripura Sundari, reprezintă una din cele 10 mari puteri cosmice, divine, fiind cunoscută sub numele de Marea Putere Cosmică a Frumuseții.
Tripura Sundari se referă la aspectul divin care ajută aspirantul să realizeze transmutarea de la forme materiale grosiere la forme subtile de manifestare. Adorarea constantă a lui Tripura Sundari relevă o formă diversă de exprimare a misiunii spirituale de eliberare spre cunoaşterea ultimă a Adevărului.
Tripura se poate traduce prin “cea care cuprinde cele trei cetăţi”, „oraşele” sau „cetăţile” fiind o metaforă, ce se referă la cele „trei lumi” sau sfere gigantice ale Creaţiei lui Dumnezeu, care sunt: lumea fizică, lumea subtilă (astrală) şi lumea cauzală. Cele „trei cetăţi” pot fi asociate, respectiv, celor trei corpuri sau învelişuri principale ale fiinţei umane: corpul fizic, corpul astral şi corpul cauzal. Manifestarea Marii Puteri Cosmice Tripura Sundari se referă şi la cele trei stări fundamentale de conştiinţă ale fiinţei umane: starea de veghe, starea de somn cu vise şi starea de somn profund fără vise, care sunt simbolizate în tradiţia tantrică prin lumina focului, a Lunii şi a Soarelui.
Cele trei stări de conștiință
Prin urmare, Tripura Sundari reprezintă acea gigantică şi strălucitoare sferă de conştiinţă divină care pătrunde domeniul tuturor experienţelor din cele trei lumi ale Creaţiei dar care, în acelaşi timp, le transcende în totalitate. Primul „oraş-cetate” al zeiţei este considerat, aşa după cum am menţionat anterior, ca fiind starea de veghe, în care fiinţa umană experimentează diferite senzaţii şi trăiri prin intermediul celor cinci simţuri principale ale sale; în acest caz, tradiţia tantrică afirmă că localizarea conştiinţei individuale este la nivelul ochiului drept sau în zona frunţii, între sprâncene. Al doilea „oraş-cetate” al zeiţei îl reprezintă starea de somn cu vise, asociată cu nivelul lui vishuddha chakra, în care conştiinţa individuală se află centrată în minte. Al treilea “oraş-cetate” este sugerat de starea de somn profund fără vise, asociată cu nivelul lui anahata chakra, în care conştiinţa individuală fuzionează cu natura ei divină esenţială. Fiind zeiţa suverană a acestor trei stări principale de conştiinţă, Tripura Sundari reprezintă în acelaşi timp cea de-a patra stare de conştiinţă (turiya), care le transcende pe celelalte şi care este asociată stării de extaz divin (samadhi) şi eliberării spirituale.
Lalita sau „cea care se joacă”
Tripura Sundari mai este cunoscută şi sub numele de Lalita sau „cea care se joacă”. Tradiția spirituală hindusă afirmă că întreaga Creaţie reprezintă jocul plin de frumuseţe şi de încântare al Mamei Divine. Suferinţele noastre nu reprezintă decât iluzii, fiind o urmare directă a cunoaşterii false ce izvorăşte din ignoranţă şi din manifestarea ego-ului. Aspectul este relativ simplu: deoarece noi tindem cu încăpăţânare să avem controlul asupra fericirii sau să o deţinem din punctul de vedere al unui sine fals şi separat (ego-ul), ne despărţim practic atunci de adevărata beatitudine spirituală, care este universală. Ca o imagine fidelă şi pură a adevăratei fericiri, Lalita ne arată modalitatea de a ieşi din eroarea noastră, ceea ce nu înseamnă că trebuie să negăm fericirea, ci că trebuie să o descoperim în noi înşine. Ea ne trezeşte receptivitatea la fericirea divină care impregnează orice lucru. Lalita este considerată cea mai frumoasă dintre toate zeităţile şi reprezintă fericirea extatică supremă. Tradiţia ne spune că ea îşi are sălaşul pe vârful Muntelui Meru (aşa-numitul „munte cosmic”, asociat lui sushumna nadi în structura subtilă a fiinţei umane), susţinând şi conducând mişcarea întregului univers. Ea reprezintă, de asemenea, iubirea divină nesfârşită, forţa centrală şi esenţială ce motivează existenţa Macrocosmosului şi care, totodată, este impulsul originar spre eliberarea spirituală din profunzimile inimii.

Lasă un comentariu