Menta – proprietăți terapeutice

Plină de prospețime, intens aromată, folosită frecvent în produsele destinate împrospătării, menta aduce numeroase beneficii sănătății, fiind folosită din vremuri străvechi pentru calitățile ei culinare și terapeutice.
Se spune că ceaiul de mentă stimulează sistemul imunitar, întrucât conţine vitamina B, calciu sau fosfor, iar printre beneficiile sale se mai numără şi faptul că ajută digestia, ameliorează aciditatea gastrică, reduce refluxul gastroesofagian, are efect analgezic, stimulează circulaţia sângelui şi desfundă căile respiratorii. În același timp, ceaiul de mentă stimulează secreţia şi eliminarea bilei.
În vechime evreii presărau frunze de mentă pe pardoseala sinagogilor pentru a împrospăta aerul. Romanii o utilizau pe post de condiment pentru gustări, compoturi de fructe și sosuri, ca stimulent pentru digestie, ca parfum și pentru împrospătarea respirației. Romanii sunt, de fapt, cei care au răspândit această plantă aromatică în întreaga Europă. În secolul al XVIII-lea, era folosită ca remediu pentru aproape orice, de la colici până la mușcătura de câine turbat. Când europenii au descoperit America, au dus cu ei menta, din care făceau infuzii împotriva durerilor de cap, arsurilor stomacale, indigestiilor, balonărilor și insomniilor. Dar ceaiul de mentă era băut și de plăcere, în multe culturi, menta simboliza ospitalitatea și era oferită oaspeților în semn de bun-venit și de prietenie.
Proprietăți și beneficii

  • Ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil, cu manifestări ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipație și diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afectează 5-20% din populația lumii. Știința explică faptul că mentolul blochează canalele de calciu, fapt ce ajută la relaxarea mușchilor netezi ai pereților intestinali. Mai nou, medicii susțin că suplimentele cu ulei de mentol ar trebui să facă parte din tratamentul pentru sindromul de colon iritabil.
  • Calmează temporar mâncărimile cauzate de mușcăturile de insecte, dar și eczemele, anumite leziuni, inclusiv erupțiile cutanate cauzate de iedera otrăvitoare.
  • Ceaiul de mentă poate fi folosit pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzațiilor de greață sau vărsături din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc să evite medicamentele mai puternice.
  • Uleiul esențial de mentă (mentolul) stimulează receptorii care semnalează senzația de rece și inhibă receptorii ce reacționează la stimuli dureroși, ameliorând temporar durerile de mușchi sau organe.
  • Mentolul vindecă infecțiile cauzate de bacterii, ciuperci și virusuri, dar pentru că sunt disponibile numeroase medicamente antimicrobiene, mentolul nu este, de obicei, prima opțiune în tratarea infecțiilor grave, dar calitățile sale antibacteriene nu pot fi negate. Numeroase studii au arătat că vaporii uleiurilor esențiale de mentă pot eradica bacteriile responsabile pentru infecțiile cu listeria, E.coli, salmonella și altele.
  • Tratează acneea deoarece echilibrează pH-ul pielii prin echilibrarea producției de sebum din piele. Capacitățile astringente, antiseptice și antiinflamatorii ale mentei pot ajuta la ameliorarea acneei, punctelor negre, erupțiilor cutanate și pielii înroșite.
  • Ameliorează durerile de cap și migrenele având efecte vasodilatatoare care reduc frecvența durerilor de cap. În cazul migrenelor, se aplică local o cantitate mică de ulei de mentă (pe tâmple, frunte și ceafă) sau se bea un amestec de 4 picături de ulei de mentă într-o lingură de ulei de măsline.
  • Înlătură păduchii fiind cunoscută ca insecticid natural ce poate ucide păduchii. Se aplică ulei de mentă în păr cu aproximativ 30 de minute înainte de a face duș pentru a scăpa de păduchi și se repetă acest lucru de 3 ori pe săptămână. Dacă se observă orice fel de iritație a pielii, se poate dilua uleiul de mentă cu ulei de măsline.
  • Reduce intensitatea crampelor menstruale. Experții recomandă menta femeilor care suferă de dureri menstruale. Deoarece menta poate relaxa musculatura, se recomandă o ceașcă de ceai de mentă de 2-3 ori pe zi în timpul ciclului menstrual.
  • Diminuează durerile datorită proprietăților analgezice și antiinflamatorii, care pot estompa durerile musculare și de artrita. Se aplică ulei de mentă în zona afectată, de 2 sau 3 ori pe zi, tratament ce poate fi utilizat și pentru detensionarea musculaturii după antrenamente fizice intense. Se pot adăuga 6-10 picături de ulei de mentă în apa de baie.
  • Are proprietăți decongestionante, expectorante și antivirale și ajută la calmarea durerilor din gât și ușurează tusea uscată și congestia nazală. Pentru congestie nazală, sinuzita, gripa și astm bronșic, se bea ceai de menta și se inhalează vaporii acestuia. Pentru tusea uscată se bea ceai de mentă și se masează zona pieptului cu ulei de mentă, deoarece mentolul are proprietatea de a subția mucusul și de a ajuta la expectorarea mucusului.
  • Ameliorează simptomele de stres și anxietate. Studii recente au demonstrat că aromaterapia cu ulei de mentă poate ajuta la tratarea anxietății, stresului și dezechilibrelor emoționale.

Precauții:

  • Menta sau uleiul de mentă nu ar trebui consumate în cazul tratamentelor pentru reflux gastroesofagian, hernie hiatală, arsuri stomacale și calculi biliari.
  • Menta nu este recomandată pentru sugari, femei gravide sau care alăptează.

 

Lasă un comentariu