Beneficiile uleiului de pește

Administrarea uleiului de pește este o tradiție care dateaza de secole, datorită calităților terapeutice, nutritive și energetice prin care uleiul de pește îmbunătățește sănătatea, crește imunitatea și revigorează organismul. Tradiția de a administra copiilor o lingură de untură de pește zilnic se mai păstrează în țările nordice, dar mai demult era considerată baza sănătății noastre și un factor esențial pentru dezvoltarea copiilor.
Uleiul de pește este un remediu natural deosebit de valoros, ale cărui beneficii au fost demonstrate științific. Eschimoșii și nordicii care consumau mai ales carne de focă, somon sau balenă, prezentau o incidență a infarctului miocardic de 400 de ori mai mică decât europenii și o incidență extrem de mică a bolilor de inimă în general, dar și a artritei, reumatismului și a altor boli cu care noi ne confruntăm din ce în ce mai des. Toate acestea sunt puse în legătură cu alimentația tradițională a eschimoșilor, bogată în pește și ulei de pește.
Întărește imunitatea și vindecă rănile
Uleiul de pește islandez se deosebește de alte uleiuri de pește prin puritate și eficiența dovedită tradițional. Face parte din tradiția popoarelor nordice, fiind folosit în nopțile polare atât pentru alimentație și și ca remediu, cât și pentru iluminat, asemenea uleiului de măsline în zona mediteraneană. Pentru afecțiuni și pentru întărirea imunității în general este recomandat uleiul de pește, iar pentru cicatrizarea rănilor, uleiul din ficat de rechin.
Există mai multe tipuri de ulei de pește și fiecare este recomandat în diverse situații:
Primul tip de ulei de pește este cel pur islandez de tip Omega 3, extras din carnea peștelui și se folosește materie primă de cea mai bună calitate, din apele nepoluate ale Atlanticului de Nord. Are o puritate deosebită și conține Omega 3, acizi grași EPA și DHA.
Cel de-al doilea tip de ulei de pește este extras din ficat de rechin, conține alcoxi-gliceroli, care stimulează în mod natural răspunsul imun al organismului nostru. Alcoxi-glicerolii conținuți în extractul de ulei din ficat de rechin se regăsesc și în organismul nostru, fie în măduva osoasă, fie în laptele de mamă. Este însă dovedit că organismul uman produce mult mai puțini alcoxi-gliceroli decât avem nevoie pentru a face față perioadelor solicitante, mai ales când există schimbări bruște de temperatură.
Uleiul din ficat de cod este cel de-al treilea tip de ulei de pește din Islanda. Se extrage din ficatul de cod, iar asta îi conferă, în mod natural, pe lângă componenta Omega 3, și un conținut de vitamine A și D, vitamine A și D de proveniența naturală, ce se remarcă printr-o biodisponibilitate deosebită… Acest tip de ulei de pește se recomandă a fi administrat chiar din primul an de viață. Unii medici pediatri îl recomandă după primele două săptămâni de la naștere, alții, odată cu diversificarea hranei, în funcție de necesarul și de etapa de dezvoltare a copilului.
Previne rahatismul și osteoporoza
Uleiul de pește este bogat în vitamina D, a cărei acțiune este potențată de vitamina A, și în complexul de acizi grași Omega 3, toate având o excelentă biodisponibilitate. Conform statisticilor, peste 1 miliard de oameni prezintă grave carențe de vitamina D, din cauza alimentației inadecvate și a expunerii insuficiente la soare, știut fiind că organismul nostru nu poate fabrica vitamina D decât în cazul expunerii la soare. Este o vitamină esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților. În caz de deficit, apare rahitismul la copii și osteoporoza.
Vitamina D este vitală pentru reținerea și absorbția calciului în oase, spun specialiștii. Este important să știm că o vitamină D de proveniență naturală ne asigură o absorbție crescută a calciului la nivelul oaselor și ne ajută remediem afecțiuni de genul osteoporozei sau cazurile de osteomalacie. De asemenea, efectul antiinflamator reduce durerile articulare și redoarea matinală.
Vitamina D joacă un rol esențial pentru buna funcționare a sistemului imunitar, deoarece doar în prezența acesteia se activează celulele T, de care depinde capacitatea de apărare a organismului față de virusuri și bacterii.
Asigură sănătatea sistemului cardiovascular
Specialiștii consideră că este important să luăm ulei din ficat de cod deoarece dacă nu ne expunem îndeajuns la soare, nu sintetizăm suficientă vitamina D pentru a absoarbe calciul în oase și pentru a ne susține, în același timp, sistemul imunitar. Este iarăși dovedit că vitamina D este mai mult decât o vitamină, este declanșatorul natural al imunității organismului.
Un rol la fel de important pentru sănătatea noastră îl joacă acizii grași Omega 3. Cum organismul nostru nu poate fabrica singur acești acizi, trebuie să includem în alimentația zilnică pește, nuci, semințe și alte alimente bogate în Omega 3 sau să recurgem la suplimente nutritive cu Omega 3, pentru că acizii grași Omega 3 asigură sănătatea sistemului cardiovascular, mențin sănătatea articulațiilor, a creierului și a ochilor. Un aport de Omega 3 este recomandat și femeilor însărcinate.
Omega 3 reprezintă baza pentru formarea creierului copilului. În perioada prenatală, toate aceste premize se bazează pe rezervele mamei. De aceea, este important ca și aportul de Omega 3 în dieta mamei să fie unul adecvat și pentru copil, dar și pentru mamă, deoarece numeroase studii demonstrează că depresia post-partum este strâns legată de conținutul scăzut de Omega 3 (EPA si DHA) la nivelul sângelui.
Un aport de ulei de pește este, așadar, esențial pentru sănătatea inimii, a oaselor și a minții, pentru a face față stresului și afecțiunilor de sezon.

Lasă un comentariu