Cum păstrăm produsele apicole crude

Peste 80% din producția de alimente se datorează polenizării realizate de albine, de aceea este esențial să conștientizăm rolul pe care îl au albinele în viața noastră și să aflăm mai multe despre binefacerile produselor apicole asupra sănătății noastre.
Moartea albinelor reprezintă un fenomen îngrijorător la care asistăm în ultimii ani, fiind pusă în legătură cu poluarea excesivă și cu folosirea intensivă a erbicidelor și a fungicidelor. Acestea provoacă dezorientarea albinelor, care nu mai găsesc drumul spre propriul stup și mor. Apicultorii din toată lumea atrag atenția că trebuie luate măsuri urgente pentru protejarea albinelor, deoarece producția agricolă li se datorează în mare parte, iar produsele apicole sunt o binecuvântare pentru sănătate.
În prezent toată lumea are posibilitatea de a consuma produse apicole în forma lor pură și crudă, în care sunt mult mai eficiente. Pentru a-și putea păstra proprietățile, produsele apicole trebuie păstrate la rece încă de la recoltarea lor. Polenul crud, la congelator, iar lăptișorul de matcă, la frigider, iar acest lanț al frigului trebuie respectat și prin distribuția cu mașini frigorifice și prin păstrarea la rece în punctele de distribuție.
Polen crud sau uscat
Înainte produsele apicole se foloseau mai mult în forma uscată sau procesată, mai ales polenul și lăptișorul de matcă, și în ultimele decenii s-a constatat că produsele apicole în forma lor proaspătă sunt mai eficiente pentru prevenirea, dar și pentru tratarea diverselor afecțiuni. Acum se preferă utilizarea lor în formă proaspătă. Polenul, de exemplu, se păstrează congelat, iar asta nu-i alterează proprietățile, deoarece granulele de polen conțin foarte puțină apă și de aceea congelarea este modalitatea optimă de păstrare a polenului. Polenul crud rezistă zece zile la temperatura camerei, iar lăptișorul de matcă crud, maxim patru zile. Iar acasă trebuie păstrate în aceleași condiții: la congelator, respectiv la frigider.
Ele reprezintă o sursă importantă de energie, stimulente ale imunității de mare ajutor în cazurile de astenie, de devitalizare sau când nivelul energiei noastre scade, cazuri de surmenaj, astenie fizică sau psihică (din cauza muncii intelectuale sau a efortului fizic). De asemenea, sunt utile pentru păstrarea unui nivel optim al sistemului imunitar și categoriilor de vârste extreme, persoane vârstnice sau copiii, care au nevoie de un surplus de energie sau în cazul afecțiunilor hepatice și respiratorii.
Cum și pentru ce îl alegem
Polenul crud, la modul general, spre deosebire de polenul uscat, conține lactofermenți, care sunt, de fapt, probiotice naturale. Multe persoane au probleme digestive, consecință a modului de alimentație și a folosirii E-urilor, coloranților și conservanților. Polenurile crude, la modul general, conțin substanțe probiotice naturale. Polenul crud de trandafir este foarte bun pentru sănătatea tubului digestiv și pentru reechilibrarea florei microbiene digestive. Polenul crud de salcie este foarte util pentru sănătatea articulațiilor, iar polenul crud de păducel este bun pentru sănătatea aparatului cardiovascular, pentru hipercolesterolemie, hipertensiune arterială, tulburări circulatorii sau afecțiuni cardiace. Polenul crud de iarbă neagră este indicat afecțiunilor sistemului urinar, la modul general și, în special, celor care au tendința să facă frecvent infecții urinare. Polenul crud de castan este indicat în special pentru afecțiunile venelor, deoarece castanul este un bun tonic al peretelui venos. Polenul crud de prun este indicat mai ales pentru afecțiunile tubului digestiv. Aceste produse apicole se utilizează în funcție de necesități. Ideal este ca polenul crud să se consume ca atare. De regulă, se recomandă adulților câte o linguriță de polen crud de două ori pe zi, iar copiilor câte o linguriță de polen crud o dată pe zi. Poate fi consumat și amestecat cu miere, se poate adăuga la o salată de fructe sau, eventual, consumat cu iaurt.
Miere crudă vs. miere încălzită
Mierea, de asemenea, nu trebuie încălzită la peste 40 de grade Celsius. Mulți comercianți de miere obișnuiesc să proceseze mierea termic, adică să o încălzească, fiindcă se consideră că o miere bună trebuie să fie fluidă, ceea ce este o greșeală. Există un singur tip de miere care se păstrează fluidă un timp mai îndelungat, aceea este mierea de salcâm. Toate celelalte tipuri de miere cristalizează după un timp. Mierea care a fost procesată la temperaturi mai mari de 40 de grade, devine mai fluidă, dar își pierde din calități, iar mierea cristalizată, zaharisită, cum i se spune popular, nu trebuie evitată. Mierea își păstrează integral proprietățile numai dacă este păstrată în formă crudă, fără să fie procesată termic. E bine de știut că acea miere care începe să se zaharisească este o miere sănătoasă.
În funcție de afecțiunile ce se doresc ameliorate se poate opta pentru polenul crud poliflor sau pentru polenul crud monoflor.

Lasă un comentariu