Mărarul, un elixir al tinereții și sănătății

Luna iunie te îmbie cu cele mai atrăgătoare miresme. Una dintre cele căreia e foarte greu să reziști este cea a mărarului, folosit din cele mai vechi timpuri în bucătărie pentru aroma sa unică. În același timp, mărarul merită o atenție specială și pentru numeroase alte calități. Calitățile sale terapeutice au fost apreciate, din cele mai vechi timpuri, de egipteni, greci, chinezi, care-l foloseau pentru întărirea organismului, reglarea hormonală și înlăturarea efectelor bătrâneții. În manuscrisele egiptene, mărarul era menționat ca remediu pentru ameliorarea flatulenței, înlăturarea durerii, ca laxativ și diuretic, precum și pentru îmbunătățirea sănătății gurii și împrospătarea respirației.
Beneficiile mărarului

  • Mărarul este totodată o sursă de fibre alimentare, niacină, fosfor, zinc și cupru, dar și o sursă de vitamina A, C, riboflavină, B6, folat, calciu, fier, magneziu, potasiu și mangan. Mineralele îi conferă mărarului numeroase proprietăți medicinale.
  • Prin folosirea frecventă în alimentație ameliorează problemele digestive, îmbunătățește activitatea sistemului intestinal și reglează eliminarea urinei și a substanțelor toxice din organism. Medicina ayurvedică folosește de sute de ani semințele de mărar pentru problemele digestive.
  • Mărarul este o importantă sursă vegetală de calciu, ce întărește sistemul osos și reduce pierderea care apare după menopauză. O lingură de semințe de mărar conține 3 grame de calciu.
  • Uleiurile volatile ale mărarului neutralizează benzopirena,un carcinogen prezent în fumul de țigară, cenușa de cărbune, fumul de cărbune. Alături de uleiul de semințe de chimion, uleiul esențial de mărar are acțiune protectoare împotriva cancerului
  • Preparatele din semințe de mărar, aplicate extern în cataplasme, ajută la vindecarea infecțiilor. Semințele, frunzele sau tulpinile de mărar, mestecate, ajută la tratarea afecțiunilor gingivale și sunt recomandate în igiena orală adecvată, deoarece dezinfectează și distrug bacteriile.
  • Mărarul este un remediu tradițional pentru sughițuri. Se pune o lingură de mărar în puțină apă care fierbe ș se bea amestecul pentru a scăpa rapid de sughiț.
  • Mărarul este un puternic tonic fizic și psihic ce poate combate depresia.
  • Conținutul de fibre și apă recomandă mărarul în curele de slăbire, planta înlătură surplusul de grăsime și aplatizează abdomenul.
  • Mărarul proaspăt este bine să fie adăugat în mâncare chiar înainte ca aceasta să fie gata. Expunerea la temperaturi ridicate îl face să-și piardă aroma.
  • Uleiul de eugenol din mărar se folosește în scop terapeutic de dentiști ca analgezic local pentru a reduce durerea de dinți.

Lasă un comentariu