Zmeura și beneficiile ei pentru sănătate

Fructele de zmeură sunt o adevărată colecție de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme ușor asimilabile, plus vitaminele A, B1, B2, D și P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantități impresionante.
Aceste substanțe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă și, într-o bună măsură, din cea congelată. Pentru a obține efecte terapeutice, este bine să ne orientăm doar spre consumul fructelor proaspete. Cercetările au arătat că activitatea antioxidantă a zmeurei este cu mult mai puternică decât cea căpșunilor, a fructului de kiwi sau a roșiilor.
O cură de zmeură poate valora mai mult decât o cură de medicamente pentru stomac, scăderea nivelului colesterolului, boli de inimă, tulburări de tranzit intestinal, obezitate, diabet, afecțiuni pulmonare, răceală sau răgușeală, fiind în același timp deosebit de eficientă pentru prevenție.
Zmeura conține acid elagic, un antioxidant cu rol important în prevenirea distrugerii membranei celulare și în neutralizarea radicalilor liberi. Antocianinele din zmeură îi conferă acesteia proprietăți antioxidante, dar și antimicrobiene, inclusiv abilitatea de a preveni dezvoltarea unor bacterii și ciuperci (de exemplu, Candida albicans care provoacă des infecții vaginale fiind una dintre cauzele sindromului de colon iritabil).
Unele cercetări susțin că zmeura are potențialul de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase și a tumorilor în diferite zone ale corpului, inclusiv colon. Profită că este sezonul zmeurei și congelează cât mai multă. Proprietățile sale se păstrează destul de bine și sub această formă.
Zmeura este săracă în calorii și bogată în fibre, ceea ce o face esențială în alimentația zilnică, în plus, fiind sățioasă, ajută la prelungirea procesului de digestie.
Ceaiul din frunze de zmeur
Frunzele proaspete sau uscate au gust plăcut şi acrişor și pot fi servite sub forma ceaiurilor, mai ales primăvara şi toamna, ca aliment zilnic pentru copii, bătrâni şi persoane bolnave, mai ales în zilele reci, când sunt mai frecvente virozele şi gripele.
Administrat pe cale internă se comportă ca reglator hormonal puternic, anti-acid, antiseptic intestinal, astringent, cicatrizant, digestiv, diuretic, dezinfectant, hemostatic.
Folosit extern, ceaiul din frunze de zmeur este antiseptic, astringent, cicatrizant.
Indicații: dismenoree, sindrom premenstrual, uter fibromatos, chist ovarian, fibrom uterin, noduli mamari, tulburari specifice premenopauzei, hemoragie, hemoragie uterină, pielonefrită, cistită, prostatită, ulcer gastro-duodenal, gastrită, diaree, enterocolită, gastrită hiperacidă, ulcer gastric, tuse, răceală, bronsita, afecțiuni ale prostatei.
Compresele cu ceai din frunze de zmeur se pot aplica în tratamentul unor eczeme infecțioase, conjuctivită, nevralgii dentare, erupții tegumentare.
Extractul glicero-alcoolic din mlădițe de zmeur
Mlădiţele de zmeur sunt utilizate la prepararea unor medicamente cu o largă aplicabilitate în tratarea diferitelor afecţiuni. Tratamentele cu extract glicero-alcoolic din mlădiţe au efecte excepţionale contra bolilor aparatului genital feminin, restabilind echilibrul ovarian dereglat. Efecte deosebit de bune se constată şi în combaterea fibromului uterin, a chisturilor ovariene.
În cosmetică
Ceaiul din frunze şi fructe uscate de zmeură au efecte vizibile asupra diminuării ridurilor, iar masca cu pulpă de zmeură este deosebit de eficientă pentru tenurile grase, cu puncte negre şi acnee. Aceasta elimină celulele moarte, are acţiune astringentă, regenerează, catifelează şi conferă strălucire pielii.

Lasă un comentariu