7 motive pentru a consuma sfeclă roșie

Deși sfecla are cel mai bogat conținut de zahăr dintre toate legumele, poate fi consumată cu încredere de câteva ori pe săptămână, datorită nutrienților și a proprietăților sale vindecătoare, în special în bolile sângelui, în afecțiunile tumorale sau ale ficatului.
1. Micșorarea presiunii sanguine
Sucul de sfeclă micșorează presiunea sanguină în decursul a câteva ore. Cercetările au arătat că un pahar de suc de sfeclă scade presiunea sanguină cu o medie de 4-5 puncte. Beneficiul provine de la nitrații naturali din sfeclă care sunt transformați în oxid nitric care la rândul său ajută la relaxarea și dilatarea vaselor tale sanguine, îmbunătățind fluxul sanguin și coborând presiunea sanguină.
2. Sporește rezistența la efort
Dacă ai nevoie de un impuls energetic, sucul de sfeclă își poate dovedi valoarea. Cei care beau suc de sfeclă înainte de exerciții fizice, au fost capabili să practice exercițiile cu până la 16% mai mult timp. Beneficiul se datorează tot nitraților ce se transformă în oxid nitric, ceea reduce consumul de oxigen al exerciților de slabă intensitate și sporește toleranța la exercițiile de intensitate ridicată.
3. Luptă cu inflamațiile
Sfecla este o sursă unică de betalaina, un nutrient ce ajuta la protejarea celulelor, proteinelor și enzimelor de stresul din mediul înconjurător. Mai este, de asemenea, cunoscută ca ajutor în lupta cu inflamațiile, protejând organele interne, îmbunătățind factorii de risc vascular, amplificând performanța și prevenind numeroase boli cronice.
4. Proprietăți anticancerigene
Fitonutrienții care dau sfeclei culoarea de un roșu intens contribuie la tratarea cancerului. Studiile au arătat că extractul din rădăcină de sfeclă reduce formațiunile tumorale, mai ales în tratarea cancerelor de tip pancreatic, mamar și de prostată.
5. Bogată în nutrienți și fibre valoroase
Sfecla este bogată în vitamina C care sporește imunitatea, în fibre și minerale esențiale precum potasiul (esențial pentru sănătatea nervilor și funcționarea mușchilor) și mangan (care este bun pentru oase, ficat, rinichi și pancreas). Sfecla mai conține și folatul vitaminei B, care ajută la reducerea riscului de malformații congenitale.
6. Suport pentru detoxifiere
Pigmenții betalainei din sfeclă oferă suport în procesul de detoxifiere a organismului, ajutând la excretarea lor mai rapidă din corp. În mod obișnuit, sfecla este apreciată pentru suportul oferit în detoxifiere prin purificarea sângelui și a ficatului.
7. Frunzele de sfeclă au mai mult fier decât spanacul
Frunzele sfeclei sunt printre cele mai hrănitoare părți ale plantei. În afara conținutului de proteine, fosfor, zinc, fibre, vitamina B6, magneziu, potasiu, cupru și mangan, frunzele de sfeclă furnizează cantități semnificative de vitamina A, C, calciu și fier. De fapt, au chiar mai mult fier decât spanacul, dar și o valoare nutritivă mai bună chiar și decât rădăcină de sfeclă.
Studiile arată că frunzele de sfeclă pot să:
Ajute la prevenire osteoporozei prin întărirea oaselor
Lupte cu boala Alzheimer
Întărească sistemul imunitar prin stimularea producerii de anticorpi și celule albe sanguine
Frunzele de sfeclă pot fi adăugate crude la sucul de legume sau ușor sotate împreună cu celelalte verdețuri precum spanacul.
Moduri în care poți consuma sfecla:
Rade sfecla crudă peste salate
Adaugă sfeclă în sucul de legume
Gătește-o ușor în abur
Marinează sfecla cu suc de lămâie, condimente și ulei de măsline

Lasă un comentariu