Vizualizarea ca metodă de autovindecare

Cu voință și puțin antrenament, putem folosi vizualizarea pentru a atinge anumite scopuri. Puterea vizualizării se bazează pe crearea imaginilor mentale ce pot fi folosi în mod negativ sau pozitiv. Prin controlul imaginației, putem controla gândurile și, implicit emoțiile, ceea ce ne limpezește mintea pentru un nivel de gândire superior.
Îmbunătățirea emoțiilor ne ajută să înțelegem lucruri pe care nu le credeam posibile. Astfel, devenim rodul gândurilor și al propriei imaginații. Dacă ne imaginăm lucruri negative putem interpreta greșit, trăgând concluzii pripite, judecându-i greșit pe alții și pe noi înșine.
Imaginația pozitivă ne stimulează să planificăm, să sperăm, să visăm și să ne folosim inteligența creativă. Terapia prin vizualizare este o metodă terapeutică foarte veche, folosită încă din anul 1000 î.Hr. în Grecia antică. Odată cu apariția medicinei convenționale vizualizarea și-a pierdut popularitatea în Occident, dar a fost practicată în multe alte locuri din lume. În budism și hinduism se folosesc diagrame mistice numite mandala pentru a ajuta vizualizarea. În anii 70, vizualizarea a fost readusă în atenție de medicul Carl Simonton ca adjuvant în tratamentul cancerului.
Îmbunătățește efectul tratamentelor convenționale
Imaginația controlată este utilă și importană în tratarea unor probleme de sănătate, oferind numeroase beneficii fără riscuri. Poate controla problemele generate de stres, durere sau efectele secundare ale cancerului. Imaginația face apel la simțuri. Poate fi utilizată pentru a vedea o imagine spectaculoasă sau pentru a evoca un aliment preferat. Se bazează pe amintiri, vise, fantezii și viziuni ce servesc ca punte de legătură între corp și spirit. Egiptenii, grecii antici, incluzându-i aici pe Aristotel și Hippocrate, considerau că imaginile trezesc creierul și inima, iar evocarea intensă a unei boli era de ajuns pentru a provoca simptomele acesteia.
Indienii Navajo practicau o formă elaborată de vizualizare care îi incita pe membrii tribului să se vizualizeze sănătoși. Pentru autovindecare, vizualizarea necesită relaxare și concentrarea asupra situației care generează problema, dar mai poate fi folosită și pentru eliberarea de emoții sau de atașamentul nedorit față de oameni, locuri, situații. Vizualizarea sporește eficacitatea tratamentelor convenționale, iar efectele sale benefice pot fi sporite prin menținerea optimismului.
Mecanismul sugestiei
Vizualizarea și imaginația folosesc sugestia, acțiune care constă în apariția unei idei în creier și acceptarea ei ca fiind reală de către facultățile conștiente sau impunerea ei subconștientului. Există în noi o dualitate psihologică a cărei cunoaștere permite înțelegerea mecanismului sugestiei. Facultățile noastre se împart în două categorii: cele conștiente și obiective ca voința, rațiunea, judecata și cele inconștiente sau subiective ca memoria, sensibilitatea, imaginația.
Pentru ca sugestia să poată opera, este necesar ca facultățile conștiente să se estompeze pentru a face loc activității subconștiente. Subconștientul ascultă de o lege psihologică prin care orice idee, orice impresie tinde să se transforme în acțiune. Impresia senzorială devine o idee și aceasta are ca efect activarea celulelor creierului care transformă în realizare efectivă declicul mental.
Conștiința trebuie să cedeze locul facultăților subiective, emoției, imaginației, pentru ca sugestia să devină pe deplin eficientă. Orice idee care ocupă exclusiv câmpul gândirii tinde să se traducă în acțiuni, conform unei legi psihologice.
Prin vizualizare se poate pierde în greutate
Cercetătorii au descoperit că anumite părți ale creierului sunt active atunci când o persoană își imaginează ceva și vede acel ceva. Atunci când cineva se gândește la o imagine, cortexul optic este activat ca și când ar fi văzut, de fapt, această imagine. O imagine vie trimite mesaje în partea inferioară a creierului din cortexul cerebral, inclusiv sistemul limbic, centrul de control al creierului. Mesajul este transmis sistemului endocrin și nervos autonom, care controlează mai multe funcții ale organismului, inclusiv sisteme cardiovasculare și respiratorii.
Vizualizarea, sugestia sau imaginile ghidate pot fi folosite pentru a trata și a calma numeroase probleme de sănătate și chiar pentru a pierde în greutate. Cercetările actuale au demonstrat că imaginile mentale produc schimbări psihologice, biochimice și imunologice în organism și influențează sănătatea. Cercetătorii au demonstrat că imaginația poate modifica reacțiile sistemului imunitar asupra înmulțirii globulelor albe.

Lasă un comentariu