Argila, cel mai eficient detoxifiant

Cunoscută din antichitate pentru proprietățile sale bactericide, argila poate fi descrisă ca remediu remineralizant și reechilibrant, folosit drept tratament adjuvant în numeroase afecțiuni.
Argila este de mai multe tipuri, albă, galbenă, roșie, gri, verde sau albastră și poate fi folosită atât pentru uz intern cât și pentru uz extern. Conținutul bogat în siliciu, o recomandă în tratarea tuberculozei, aterosclerozei, hipertensiunii şi rahitismului, iar datorită conținutului de magneziu, fier și calciu, poate fi un bun remediu contra asteniei și anemiei. În curele de detoxifiere este recomandată datorită proprietăţilor sale antitoxice. Cura de detoxifiere se recomandă timp de 21 de zile.
Se pune o linguriţă de argilă într-un pahar cu apă la temperatura camerei şi se amestecă bine după care se lasă la decantat opt ore şi se bea numai apa limpede. Cura de detoxifiere cu argilă se recomandă maximum 21 de zile, o cană cu apă de argilă dimineaţa şi una seara. Chiar dacă în primele zile apare o stare uşoară de ameţeală, tratamentul nu trebuie întrerupt, deoarece este un semn că procesul de detoxifiere funcţionează.
Potrivit fitoterapeuţilor, curele cu argilă nu au contraindicaţii, dar în cazul unor afecţiuni serioase, este indicată consultarea unui fitoterapeut.
Alte beneficii ale argilei 
Elimină toxinele
Datorită proprietăţilor antitoxice și capacității de a stimula procesele vitale, argila se recomandă frecvent în curele de detoxifiere. Simptomele asteniei, somnolența, stresul sau lipsa de energie și vitalitate pot fi prevenite cu ajutorul proprietăților benefice ale argilei. Mineralele și oligoelementele pe care le conține îmbunătăţesc activitatea cerebrală, detensionează musculatura și ajută organismul să facă față mai ușor schimbărilor bruște de temperatură.
Tratează arsurile și afecţiunile gastrice
Aplicată sub formă de cataplasmă pe arsuri, previne infectarea rănilor, favorizează eliminarea celulelor necrozate şi grăbeşte cicatrizarea. Cataplasma se prepară dintr-o linguriță de argilă amestecată în apă rece până la obținerea unei paste. Nu se așază direct pe rană, ci pe un tifon sterilizat și puțin umezit. Cataplasma trebuie schimbată din două în două ore, chiar și noaptea, până când rana se vindecă, iar tifonul trebuie schimbat de fiecare dată. Efectele sale cicatrizante o fac deosebit de utilă în tratamentul ulcerului gastro-duodenal, colitei, melenei, gastritei, parazitozei intestinale și infecției cu Helicobacter pylori.
Combate constipaţia
Argila se foloseşte intern şi extern pentru combaterea constipaţiei. Extern, se recomandă cataplasma rece, care se aplică pe abdomen aproximativ 20-30 de minute. Se bea zilnic câte un pahar cu apă de argilă (o linguriţă de argilă şi o jumătate de pahar cu apă). Cura internă cu argilă se ține de la zece la 20 de zile. În timpul curei pentru combaterea constipaţiei se vor bea multe lichide (apă, ceaiuri, limonade), iar dieta trebuie să conțină cât mai multe fructe şi legume proaspete.
Remediul oboselii și al tenului acneic
Persoanelor care suferă de oboseală accentuată, se recomandă un pahar cu apă cu argilă timp de 21 de zile, precum și cataplasme călduţe pe ceafă şi în partea inferioară a abdomenului. Acneea şi cuperoza pot fi tratate cu ajutorul argilei, dar și pentru atenuarea ridurilor și revitalizarea pielii. Se omogenizează o linguriță de praf de argilă în apă pănă se obține o pastă, peste care se mai poae adăuga câteva piăcturi de suc de castravete, zeama de la o roşie şi sucul de la câteva bobiţe de struguri. Pasta obţinută se întinde într-un strat subţire pe faţă, pe gât şi pe decolteu. Se lasă să acţioneze până ce se usucă (între 15 şi 30 de minute). Masca se aplică săptămânal. În cazul tenului îmbătrânit, se recomandă o mască din argilă în combinaţie cu ulei de măsline. Se aplică de două ori pe săptămână.

Lasă un comentariu