Verde de primăvară – o sursă de sănătate

Verdeţurile de primăvară pot avea rolul de a detoxifia în mod natural organismul, mai ales după excesele culinare din timpul sărbătorilor. Salata verde, urzicile şi ştevia sunt doar câteva dintre verdeţurile care ar trebui să se afle aproape zilnic pe mesele noastre deoarece sunt un adevărat izvor de sănătate.
Salata verde, bogată în săruri minerale de iod, magneziu, fosfor, zinc şi arsenic, dar şi în vitamine, A, B, C, D şi E, salata verde oferă imunitate organismului și datorită conţinutului de clorofilă are un rol antianemic. Studiile arată că un consum mare de salată verde diminuează riscul de apariţie a cancerului, iar elementele antioxidante, vitamina C, E, provitamina A, şi seleniul ajută la prevenirea degenerării celulelor şi la menţinerea elasticităţii vaselor de sânge. Prin conţinutul bogat de aminoacizi şi mucilagii, salata are un rol important în normalizarea digestiei şi a tranzitului intestinal. În plus, mineralele din salata verde îmbunătăţesc activitatea rinichilor şi micşorează retenţia de apă din organism. Consumul de salată verde seara, înlătură stresul, iar somnul devine mai liniştit. Poate fi consumată ca atare sau în combinaţie cu alte legume de sezon.
Ştevia este considerată un adevărat medicament pentru organism. Nu conţine calorii și este bogată în proteine, fibre, carbohidraţi, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu şi vitaminele A şi C. Acţionează ca un diuretic natural, ajutând organismul să elimine lichidele în exces. Totodată, are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, de a scădea apetitul pentru dulciuri şi de a tempera pofta de mâncare, fiind indicată mai ales celor care suferă de diabet sau de hipoglicemie. Studiile arată faptul că ştevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale şi fizice şi înlătură bacteriile care determină apariţia cariilor dentare. În plus, ştevia ajută la digestie, reglează tensiunea arterială şi este un „ingredient” sigur în dietele de slăbire. Persoanele care beau o ceaşcă de ceai de ştevie cu 30 de minute înainte de masă au un apetit mai scăzut, iar după aproximativ o săptămână dispare și pofta exagerată de a consuma dulciuri. În funcţie de preferinţă, ştevia poate fi consumată gătită (ciorbă, mâncare cu orez, piure) sau salată în combinaţie cu alte legume de sezon.
Urzicile sunt recomandate într-o gamă diversă de afecţiuni, de la cele ale rinichilor până la afecţiunile reumatismale deoarece conţin un număr mare de aminoacizi, vitamine – A, B2, C şi K – clorofilă, săruri minerale – calciu, magneziu, fier, siliciu – substanţe proteice, acizi – pantotenic şi folic. Urzicile sunt recomandate persoanelor cu afecţiuni renale, ale prostatei şi vezicii urinare, în afecţiuni circulatorii, gastrice, hepatice şi intestinale, indigestii, în ascită, reumatism, gută, obezitate, astm bronşic, tumori şi profilaxia cancerului. Aşadar, urzicile vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele de toxine şi îl fluidizează, elimina durerile reumatice. Urzicile se pot consuma în mâncăruri (piure, tocăniţă, ciulama) sau sub formă de ceai ori tinctură.

Lasă un comentariu