Afrodiziacele naturale, stimulente și tonice pentru sănătate

Afrodiziacele au fost de-a lungul istoriei în atenția tuturor popoarelor și civilizațiilor. În medicina tradițională indiană, Ayurveda, există o ramură distinctă referitoare la afrodiziace folosite pentru stimularea doriței sexuale, pentru a trata disfuncții sexuale, de a spori fertilitatea sau pentru a revigora sau revitaliza organismul și starea de sănătate.
Substanțele care fac parte din această categorie îmbunătățesc funcția sexuală și vitalitatea erotică, facilitează transmutarea în energie a potențialului creator sexual și orientează energia spre nivelurile superioare ale ființei, energizând și armnonizând corpul și mintea.
În Ayurveda afrodiziacele sunt împărțite în două categorii: afrodiziace tonice și afrodiziace stimulente. Cele tonice amplifică starea de vitalitate amoroasă și contribuie la creșterea potențialului creator-sexual, iar cele stimulente îmbunătățesc funcțiile specifice ale organelor genitale și facilitează starea de efervescență a potențialului creator-sexual prin declanșarea proceselor de transmutare și sublimare.
Cele mai cunoscute
Printre cele mai cunoscute plante în Ayurveda pentru proprietățile lor afrodiziace remarcabile sunt: angelica (Angelica glauca), asafoetida, ashwagandha, rădăcina de bumbac, colții babei, cuișoare, damiana, obligeana, ginseng, hibiscusgotu kola, muira puama, semințe de lotus, pippali (Piper longum), rehmania (Rehmania glutinosa), schinduf, shatavari (Asparagus racemosus), sparanghel, șofran, trandafir, usturoi, yam (Dioscorea villosa), zămoșiță.
Proprietăți
Tot Ayurveda menționează unele plante care favorizează spermatogeneza, proces prin care individul simte o amplificare considerabilă a potențialului creator, datorată creșterii cantității fluidelor reproducătoare (shukra). Plantele cu această proprietate sunt numite shukrala, cele mai importante fiind: angelica, ashwagandha, ceapa, ginseng, gotu kola, lemn dulce, semințele de lotus și de susan, nalba, nalba indiană, yam.
Afrodiziacele conțin substanțe din grupa alcaloizilor, care conțin azot și au proprietăți alcaline, având efecte asupra fizicului și psihicului. Cercetătorii consideră că o stimulare nenocivă a creierului este deosebit de eficientă pentru amplificarea funcției sexuale. Unele plante afrodiziace conțin substanțe hormonale care se aseamănă cu hormonii sexuali ai corpului. Majoritatea condimentelor folosite ca afrodiziac conțin uleiuri eterice stimulante.
O altă categorie de plante o reprezintă cele folosite în tratamentul unor tulburări funcționale din sfera erotică, atât la bărbați, cât și la femei (impotența, frigiditatea, surescitarea, spermatoreea și altele).
În medicina tradițională românească aceste remedii au diferite denumiri: „întăritoare”, „leacuri de putere”, „leacuri pentru neputință”, „licori și farmece de dragoste”, „buruieni de copii”, „iarba dragostei” etc.
Ca mod de preparare și utilizare a elixirelor dragostei se disting mai multe tipuri de procedee:
pentru uzul intern sunt recomandate: elixire, tincturi, licori, filtre, vinuri sau alte băuturi, alimente, prăjituri, condimente etc. Pentru uzul extern se folosesc în special esențe, parfumuri, băi, unguente, creme și fricțiuni.
Este necesară distincția între plantele cu acțiune blândă, inofensive (dacă sunt folosite cu prudență, după formule bine gândite și pe baza cunoașterii substanțelor active care intră în componența acestor plante) și cele nocive, toxice.

Lasă un comentariu