Cum am devenit vegetarian. Pericolele și avantajele mezelurilor vegetale ecologice

Am reușit să îmi schimb proastele obiceiuri alimentare punând pe masă și  produse vegetale foarte gustoase și  produse de origine animală gustoase. Atunci era doar un aspect de alegere între mâncăruri foarte gustoase și alegeam, bineînțeles, mâncărurile vegetale.
Dacă vrem să ne fie ușor să ne hrănim sănătos și pentru cine dorește să devină vegetarian, vegan – ele sunt o mare șansă în plus pentru o reușită rapidă.
Pericole? Cum poate fi asociată ideea de pericol cu un aliment bun?
Ei bine, pericolul poate apărea de la mezelurile din soia care nu sunt produse în condiții corecte și în mod cinstit. Mulți producători de mezeluri de soia sunt, de fapt, producători de mezeluri din carne care vor mai multe produse în portofoliu. Chiar și asa ar putea realiza mezeluri vegetale bune, dar deseori produsele lor au următoarele aspecte nedorite:

  • folosesc soia modificată genetic
  • dacă folosesc soia bună nemodificată genetic apar, totuși,  probleme de la faptul că soia conține substante cu continut feminizant (extractul proteic de soia nu are efect feminizant)
  • folosesc glutamat de sodiu pentru un gust mai bun și pentru scăderea conținutului de condimente
  • au aditivi toxici și coloranți nenaturali
  • uneori nu respectă lanțul de refrigerare și produsele ajung la consumator deja stricate
  • sunt concepute uneori să ofere prea multă iluzie (ca și când ar fi din carne) și prea puțină hrană.

Pe de altă parte ele pot fi o alternativă binevenită atât în perioada postului cât și în restul perioadelor anului pentru cei care doresc o alimentație vegetariană bogată în proteine – mai ales sportivii.
Există și mezeluri vegetale bune.
Pe cei de la fabrica AIVIA îi cunoaștem personal.
Sunt corecți și au chiar și  brevete de invenție în domeniu.  Mezelurile vegetale AIVIA conțin ingrediente garantate și certificate ca fiind de foarte bună calitate și nemodificate genetic.
AIVIA nu folosește soia, ci izolatul proteic din soia care reprezintă o sursa de proteină vegetală de cea mai înaltă calitate și nu are efect feminizant.
Are în compoziție toți aminoacizii esențiali. Datorită conținutului proteic ridicat, alimentele AIVIA sunt recomandate deopotrivă persoanelor sănătoase, dar și celor cu dietă restrictivă precum și sportivilor care doresc să-și mărească masa musculară.
Mezelurile vegetale AIVIA  NU CONȚIN glutamat monosodic, conservanți, agenți de îngroșare (gelifianți și gume), acidifianți, coloranți sintetici sau de origine animală, stabilizatori.
Mezeluri vegetale de bună calitate putem găsi aici… au un gust cel puțin la fel de bun ca și cele din carne, dar sunt, în schimb, sănătoase și hrănitoare…
Izolatul proteic de soia – varianta sănătoasă
Soia face parte din categoria leguminoaselor uscate alături de mazăre, fasole, năut și linte și constituiau în trecut baza alimentației omului de rând. Leguminoasele uscate reprezintă surse importante de proteine, de amidon și de lipide. Leguminoasele uscate sunt bogate în fitosteroli și izoflavone, dar conțin și factori de flatulență, precum și substanțe cu acțiune antinutritivă. Aceste substanțe produc hipertrofia pancreatică, produc iritarea mucoaselor de pe traiectul intestinal sau reduc capacitatea glandei tiroide de a utiliza iodul din dietă.
O alimentație echilibrată și sănătoasă trebuie să conțină și leguminoase deoarece ele au o mare valoare nutrițională – sunt mai bogate în proteină decât carnea și conțin oligoelemente indispensabile sănătății cum ar fi magneziul și fierul.
Mezelurile vegetale AIVIA, produse din izolatul proteic de soia, reprezintă o variantă digerabilă și sănătoasă prin care soia poate fi consumată fără a recurge la fierberea îndelungată a boabelor de soia. Izolatul proteic de soia este obținut prin separarea proteinei de restul conținutului din bobul de soia, astfel încât el conține aproximativ 90% proteină.
Izolatul proteic de soia nu necesită fierbere și niciun fel de preparare înaintea consumării lui, se dizolvă ușor și are un gust neutru. Poate fi folosit pentru a prepara o băutura proteică în combinație cu orice se dorește și este recomandată celor cu nevoi crescute de proteine în alimentație.
Izolatul proteic de soia se folosește de mult timp în alimentația sportivilor pentru creșterea masei musculare deoarece nu conține aproape deloc grăsimi sau carbohidrați. Această calitate îl face util și persoanelor supraponderale fiind o sursă de proteine ce nu este combinată cu grăsimi și carbohidrați.

Produsele AIVIA îndeplinesc câteva dintre funcțiile majore ale alimentelor funcționale, identificate de specialiști. Alimentele funcționale sunt produse procesate care în afara principiilor nutritive de bază, conțin substanțe active cu efecte benefice asupra menținerii și recuperării sănătății. Produsele funcționale includ alimente ce conțin anumite minerale, vitamine, anumiți acizi grași sau fibre, la care se adaugă substanțe active biologice, precum antioxidanți și probiotice. Comisia Europeană a Științei Alimentelor Funcționale precizează că alimentele funcționale trebuie să-și păstreze „forma de aliment”, să nu aibă formă de pilule, capsule, siropuri și să-și justifice efectele în cantitățile consumate în mod normal în dietă.
Funcțiile majore ale alimentelor funcționale:

  • apărarea organismului prin reducerea alergiilor și activarea sistemului imunitar;
  • prevenirea îmbolnăvirilor prin prevenirea hipertensiunii arteriale, a diabetului, a dezechilibrelor metabolice congenitale, precum și antitumorale,
  • controlul unor funcții ale organismului, precum funcționarea sistemului nervos,
    apetitul și absorbția nutrienților,
  • reducerea duratei de convalescență
  • reducerea efectelor îmbătrânirii.

Mezelurile Aivia sunt fabricate în baza studiilor de cercetare a alimentelor funcționale obținute din proteină vegetală (din soia), iar virtuțile lor nutriționale și terapeutice au fost dovedite prin studii clinice realizate în colaborare cu entități de cercetare din cadrul unor Universități de prestigiu din Cluj-Napoca, cum ar fi: Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațeganu”, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, Universitatea „Babes – Bolyai, dar și cu alte Centre de Cercetare în calitate de parteneri: Centrul de Cercetare Nutriceutică, Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică.
Mezelurile vegetale pot fi consumate ca atare, dar pot fi și preparate termic!
Rețete:
Se taie salamul de soia AIVIA cubulețe, se introduc în farfurie împreună cu o linguriță de miere, ulei și muștar. Gustul este atât de bun încât nu-l vom uita mult timp, iar această mâncare este completă și echilibrată. 
 
Rețeta 2

Ingrediente:
-1 kg cartofi
-1 cutie ciuperci
-200 g salam AIVIA
-1 ceapă
-verdeata
-2 linguri ulei
-sare
Mod de preparare
Se curăță cartofii și se taie cubulețe. Se pun ciupercile peste ceapa călită ușor în ulei. Se adaugă ciupercile, apoi cartofii cubulețe.
Se adaugă puțină apă și se lasă la fiert. Cât timp dau cartofii ân clocot, avem timp să punem salamul AIVIA la prăjit. Când cartofii sunt aproape gata transferăm totul într-o tavă la cuptor ce a fost în prealabil unsă cu puțin ulei. Adăugăm salamul prăjit. Lăsăm la cuptor până capătă o crustă frumoasă, 20-30 de minute la foc mic spre mediu. La sfârșit se adaugă verdeață.
Poftă bună!
 

Lasă un comentariu