Cromul te ține departe de dulciuri

Cromul este un mineral esențial pe care organismul uman nu-l poate produce, de aceea trebuie asimilat din dietă. Cromul favorizează legătura insulinei cu receptorul său și asimilarea zahărului sub formă de glucoză la nivel celular. Așadar, cromul permite reglarea insulinei în sânge, normalizarea și stabilizarea glicemiei.
Recent s-a demonstrat că administrarea zilnică a unui supliment cu crom diminuează senzația de foame și nevoia de a consuma grăsimi. De asemenea, persoanele suferinde de diabet trebuie să acorde o atenţie specială în privinţa aportului de crom.
Studii recente au arătat că prezența cromului în organism contribuie la diminuarea colesterolului total și creșterea colesterolului bun. Persoanele cu lipsă de crom sunt expuse aterosclerozei. De asemenea, cromul poate preveni depresia și reduce riscul de atac de cord.
Carența de crom
Lipsa cromului din organism dezechilibrează metabolismul glucidelor şi lipidelor, principala consecinţă fiind hiperglicemia – respectiv cantitate prea mare de zahăr în sînge – şi hiperinsulinemia – secreţie foarte mare de insulină – şi/sau hiperlipidemie – creşterea nivelului grăsimilor în sînge. La ora actuală nu există o metodă foarte precisă prin care să se stabilească nivelul cromului în organism. Totuşi, lipsa acestui oligoelement este prezentă la persoanele suferinde de diabet, în vârstă şi la copiii afectaţi de malnutriţie. Agricultura intensivă a contribuit la reducerea conţinutului de crom al alimentelor. O soluţie care să rezolve problema lipsei de crom o reprezintă suplimentele nutritive. Cromul se găseşte în suplimente nutritive, sub formă de comprimate sau de fiole buvabile. Dar sfatul medicului este obligatoriu înainte de a începe o cură de suplimente pe bază de crom.
Semne ale unei potențiale carențe de crom
Nu doar obezitatea poate fi un semn al deficitului de crom. Alte câteva semne posibile mai sunt:
1. Pofta de alimente dulci sau amidonoase
2. Diabetul sau hipoglicemia sau nivel ridicat cronic de zahăr în sânge sau concentrație scăzută a zahărului în sânge
3. Dificultate în tolerarea alcoolului sau zahărului
4. Rezistența la insulină
5. Nivel ridicat de colesterol sau nivel ridicat de trigliceride.
Carența de crom poate exista și fără simptome. De asemenea, o persoană poate pierde în greutate – prin suplimentarea cu crom – fără a avea un deficit de crom.
Surse de crom
Cromul se găsește, în mod natural, în multe din cerealele integrale, salată, lăptuci, ceapă, fasole și roșii coapte. Alte alimente bogate în crom sunt : ouăle, scoicile, brânzeturile, broccoli, fasolea verde, cartofii, germenii de grâu, prunele, ciupercile, sparanghelul, făina de ovăz, drojdia de bere și nucile.
Specialiştii ne asigură că procentajul de crom găsit în mâncare nu este dăunător. Totuşi, administrarea unor cantităţi mari de crom poate afecta rinichii, ficatul, nervii şi mai poate cauza un ritm cardiac neregulat.
Diabeticii pot utiliza suplimentele cu crom
Conform cercetătorilor de la Charles University din Pilsen, Cehia, suplimentarea cu crom poate juca un rol crucial în managementul diabetului zaharat de tip 2. S-a dovedit că cromul îmbunătățește metabolismul, prin reducerea nivelului glicemiei, și crește sensibilitatea la insulină de peste opt ori. În plus, s-a constatat un nivel mai scăzut al stresului oxidativ, responsabil de producerea aterosclerozei și a hipertensiunii.
Surse:
http://www.care2.com/greenliving/the-overlooked-mineral-that-shrinks-fat-cells.html?page=1
http://farmaciiledona.ro/dona-info/cromul-va-poate-ajuta-in-lupta-cu-obezitatea-I179#sthash.f3Ij3CkK.dpuf

Lasă un comentariu