Sfaturi pentru a evita carenţele nutriționale în perioada postului

Postul este recomandat din cele mai vechi timpuri ca metodă de detoxifiere sau chiar în scop curativ. Perioada postului este un prilej de a mânca mai sănătos decât în alte perioade ale anului, dar trebuie să fim atenți să nu privăm organismul de acele substanțe care îi asigură buna funcționare.
Ideal pentru cei care respectă această perioadă ar fi să apeleze la alimente nepreparate termic ce îşi păstrează calităţile nutritive. Prânzul poate fi o salată de legume consistentă, puţin costisitoare, în care se amestecă roşii, ardei, castraveţi, măsline, porumb şi verdeaţă.
Alege cartofi natur sau copţi
Nu simplifica postul cu porţii uriaşe de cartofi prăjiţi peste care adaugi ketchup. Stomacul, ficatul şi bila vor avea mai mult de lucru. Înlocuieşte cartofii prăjiţi cu cartofi natur sau copţi, peste care poţi adăuga verdeaţă. Cu o salată alături, vei avea un prânz şi consistent.
Renunţă la anumite produsele alimentare vegetale
Multe dintre produsele alimentare au câte un echivalent vegetal: pate vegetal, cabanos vegetal, caşcaval vegetal, dar toate acestea îţi pot afecta sănătatea şi imunitatea organismului în cazul în care conţin adaosuri periculoase: stabilizatori, coloranţi şi potenţiatori de gust.
Obișnuiește-te să citești cu atenție eticheta produselor considerate de post deoarece nu toate respectă această cerință!
Alimente indicate
Perioada de post nu trebuie să însemne o punere la încercare a voinţei, în care te abţii să mănânci ceea ce îţi place, ci o perioadă de curăţare a organismului de toxine.
O alimentaţie diversificată şi hrănitoare pe perioada postului ar putea fi alcătuită din:
– legume (morcovi, cartofi, dovlecei, conopidă, sfeclă roşie, varză, ţelină, ardei, roşii, fasole păstăi, vinete)
– legume uscate: fasole, linte, năut
– fructe proaspete (mere, citrice, struguri, kiwi)
– fructe uscate (prune, caise curmale, smochine) sau nuci, stafide, seminţe
– soia, porumb, ciuperci, măsline
– ceaiuri
– ulei de măsline pentru salate
– condimente naturale
Combină inteligent aceste alimente. Nu le fierbe mult sau consumă-le în stare naturală ori de câte ori poţi!

Lasă un comentariu