Beneficiile dietei raw vegan

Alimentaţia pe bază de alimente crude, negătite termic pleacă de la ideea că prepararea la foc distruge vitaminele şi transformă substanţele nutritive. Încălzirea alimenteleor peste 40 de grade disturge o serie de vitamine dar mai ales enzime esențiale. De aceea și organismul se apără prin temepratură pentur că biologia bacteriilor agresoare suferă la temperatură mai mare.
Alimentaţia raw vegan oferă regenerare celulară.
Curentul „alimentaţiei vii“ presupune o alimentaţie vegetală, proaspătă, crudă, teoretic completă. Nu se consumă nimic care să provină de la animale: carne, lactate, ouă, ci doar alimente din natură, în stare naturală, alimentele încolţite, cereale, seminţe, deshidratate la rece, sucuri, alge.
Dieta raw vegan este recomandată în:

  • hipertensiunea arterială,
  • astm,
  • detoxifierea organismului (ficat, rinichi, colon),
  • îmbunătăţirea sistemul imunitar,
  • în bolile cardiovasculare,
  • cancer,
  • bolile inflamatorii
  • maladii cerebrale.

Alimentaţia raw poate fi considerată şi o alimentaţie cu proprietăţi „antiinflamatorii”, antioxidante pentru organism, deoarece nu se consumă zaharuri, grăsimi nocive, făinoase, considerate alimente „inflamatorii” pentru organism.
Alimentele sănătoase stimulează eliberarea în organism a unor substanţe antiinflamatorii, benefice care scad nivelurile de glucoză şi insulină, colesterolul și apetitul. Aceste substanţe benefice nu se autoactivează. Pentru a fi funcţionale au nevoie de alimente sănătoase, iar dulciurile, grăsimile nocive, făinoasele stimulează inflamaţia organismului, cresc glicemia şi insulina, colesterolul, apetitul, apar depozitele de grăsime şi surplusul de kilograme. Deci trebuie să facem noi alegeri alimentare corecte în mod conştient.
Atenţie la proteinele esenţiale!
Într-adevăr, trebuie să recunoaştem beneficiile alimentaţiei raw, dar în acelaşi timp, macronutrienții care pot fi în carenţă sunt proteinele, din cauza lipsei cărnii, care oferă organismului proteinele esenţiale de calitatea I. Atâta timp cât se asigură aportul de proteine esenţiale de calitatea I din surse vegetale (care conţin toţi aminoacizii esenţiali) se poate trece la o alimentaţie raw. Alimentele cu proteine de calitatea I recomandate sunt soia, quinoa, lintea, năutul, dar acestea trebuie gătite la foc.
Dacă un asemenea regim nu este corect echilibrat, la fel ca orice alimentație dezechilibrată, indiferent dacă este vegană sau carnivoră poate duce la riscuri de carenţe şi îmbolnăvire.

Lasă un comentariu