Schisandra, planta cu cinci arome

Schisandra a fost folosită din vremuri îndepărtate în medicina populară a Coreei, Japoniei şi mai cu seamă a Chinei. Vânătorii din Extremul Orient consumau bobiţe de schisandra sau bucăţele din tulpini ori rădăcini sub formă de ceai pentru a rezista oboselii. Doar câteva boabe ajută la menținerea puterii, vioiciunii, tăriei sufletești; puteau merge toată ziua fără mâncare.Este recunoscută, de asemenea, pentru proprietatea de a îmbunătăţi vederea. În medicina chineză tradițională fructele sunt consumate pentru protejarea și întărirea funcțiilor ficatului și a rinichilor, precum și pentru tratarea impotenței la bărbați.
Proprietăţi: antioxidantă, hepatoprotectoare, stimulează producția de serotonină, astringentă, antibacteriană, adaptogenă, imunomodulator, normalizează glicemia, colesterolul și tensiunea arterială, ameliorarea simptomelor menopauzei, crește vitalitatea, antistress, afrodiziac și tonic sexual pentru femei și bărbați, amplifică memoria, concentrarea, reflexele, claritatea mental, calmantă, induce un somn liniștitor, curăță sângele, detoxifică organismul, reduce riscul apariției cancerului de piele, redă frumusețea și strălucirea pielii în eczeme, îndepărtează paraziții, îmbunătățește acuitatea vizuală și auditivă, normalizează secreția sucului gastric, acționează pe toate cele 12 meridiane energetice, antiinflamator.
Indicații: alergii, astm, convulsii, bronșită, diabet, hepatită virală și alcoolică, icter, infecții bacteriene, nefrită, afecțiuni renale, poliurie, tuberculoză, cancer, transpirații nocturne, depresii, agitație, coșmaruri, palpitații ale inimii, insomnie, răceli, ejaculare precoce, urticarii, candidoze, oboseală pronunțată, stress, gastrite cronice.
Mod de administrare: 1 g de 4 ori pe zi.
Schisandra chinensis Baill (Magnolia Vine) este originară din China și Japonia, dar poate fi întâlnită și în alte țări cu climat favorabil. Crește în locuri umbroase și se mai numește „planta cu cinci arome”, conform sistemului medical ayurvedic: dulce, sărat, amar, acru și iute. Semințele sunt picante și amare, restul fructului fiind dulce, sărat și acru. Frunzele sunt ovale, cu nervuri bine evidențiate, iar fructele sunt de culoare roșu-aprins și cresc în ciorchini.
În fitoterapie se utilizează fructele cu semințe. Acestea conțin numeroase tipuri de lignani, schisandroli, fitosteroli, vitaminele C și E, uleiuri esențiale, săruri minerale, microelemente, factori biotici etc.
Proprietatea principală a acestei plante este cea antioxidantă, având proprietăți astringente și antibacteriene. De asemenea, are efecte adaptogene, în funcție de necesitățile biologice ale individului.
În medicina tradițională chineză și japoneză, planta are un număr impresionant de recomandări: alergii, astm, convulsii, bronșită, diabet, hepatite, infecții bacteriene, nefrită, poliurie, tuberculoză, cancer etc.
Beneficii recunoscute:
1. Detoxifierea ficatului
Lignanii din compoziția sa ajută la detoxifierea și protejarea ficatului în peste 76% din cazurile de afecțiuni la acest nivel. În plus, planta susține organismul să facă față stresului fizic, psihic și imunitar.
2. Reface organismul după chimioterapie
Schisandra mai poate da rezultate bune în cazul afecțiunilor renale și nevrozelor, ajută la refacerea organismului după chimioterapie.
3. Normalizează glicemia și tensiunea
Stimulează pofta de mâncare și tratează alergiile. De asemenea, poate fi folosită cu succes pentru a normaliza nivelul glicemiei, al colesterolului, al tensiunii arteriale și pentru a vindeca afecțiunile gastrointestinale.
4. Ameliorează simptomele menopauzei.
5. Ameliorează problemele de vedere și de auz.
6. Alungă insomnia
Fructele mai pot avea efect calmant și antidepresiv, întrucât ele stimulează producția de serotonină în organism, dar înlătură și insomnia.
7. Tonic sexual
Planta are efect tonic sexual feminin și masculin, ea îmbunătățind secreția fluidelor sexuale și crescând performanțele sexuale la bărbați.
Planta poate fi consumată fie sub formă de infuzie, pudră, decoct ori tinctură sau fructele mâncate ca atare. Atenție însă! Nu se consumă mai mult de o cană cu infuzie din plantă pe zi, întrucât abuzul poate duce la hiperactivitate, agitație și dificultăți de respirație.
Infuzia de schisandra se prepară din fructele coapte și uscate ale plantei. Se recomandă două-patru lingurițe cu produs la o cană cu apă clocotită. Infuzia se poate îndulci cu miere, sub nicio formă cu zahăr.
Precauții și contraindicații
Schisandra nu este indicată persoanelor care suferă de epilepsie, tensiune intracraniană, dar nici celor diagnosticate cu ulcer peptic, femeilor însărcinate sau celor care alăptează.

Lasă un comentariu