Schinduf (Trigonela Foenum Graecum)

Preparatele pe bază de schinduf (Trigonela Foenum Graecum) dau rezultate în tratarea impotenţei, ajută la creşterea nivelului de testosteron şi scăderea frigidităţii, fiind şi un important afrodiziac. Schinduful revitalizează întregul organism, fiind un agent de resuscitare a celor mai importante funcţii ale acestuia. Făina de schinduf în contact cu apa sau cu lichidele digestive (salivă, suc gastric etc.) duce la formarea unor mucilagii cu rol curativ şi protector asupra mucoaselor stomacului şi intestinelor, administrarea sa fiind recomandată în catarele digestive, în gastrită şi în caz de constipaţie. Se poate recurge la schinduf, ca la un supliment, atât în cura de îngrăşare cât şi în aceea de slăbire, mai ales când greutatea corporală inadecvată este asociată sau cauzată de tulburări ale glandei tiroide. Deoarece în compoziţia seminţelor de schinduf se găseşte multă niacină, aceste boabe sunt recomandate în hipovitaminoza şi avitaminoza PP (pelagră).
Ca adjuvant, schinduful se utilizează în tratamentul cancerului. Este recomandat în următoarele forme: cancer de gât, cancer abdominal (de stomac, de colon, al intestinului subţire, de ficat, de splină), cancer de sân, cancer genital (testicular, vulvar, uterin), cancer renal, cancer de rect.
În Egipt se considera că planta fusese adusă pe Pământ de însăşi marea zeiţă Isis, având darul de a readuce femeilor sănătatea, pofta de viaţă şi puterea de seducţie, fiind la mare preţ în rândul nobilelor de rang înalt de la curtea faraonului. Medicii egipteni preţuiau schinduful pentru că îi ajuta pe soldaţi să se refacă rapid după rănile primite în luptă şi îi ajuta pe cei vârstnici să-şi menţină tinereţea şi vigoarea. Chinezii considerau că schinduful conserva şi multiplica în organism energia fundamentală Qi, ajutând astfel la menţinerea tinereţii biologice până la vârste înaintate (planta tinereţii eterne). Acum două mii de ani, când Dioscoride a întocmit tratatul său de farmacologie, schinduful era folosit în mod curent de către vracii din Carpaţi pentru bolile de piept şi cele digestive, pentru a le revigora pe lehuze, pentru vindecarea rănilor şi tratarea ulcerelor. Ulterior, planta a fost folosită mai mult ca plantă furajeră, deoarece stimulează fenomenal creşterea masei musculare.
Acţiune: stimulează apetitul, creşte secreţia de salivă şi suc gastric, intervine în metabolismul lipidelor, reducând nivelul colesterolului rău (LDL) din sânge şi al trigliceridelor, fără scăderea colesterolului bun (HDL), protejează sistemul cardiovascular, normalizează glicemia, stimulează creşterea masei musculare, revitalizant, regenerant, încetineşte procesul de îmbătrânire, galactogog, antiinflamator şi antispastic intestinal, normalizează flora intestinală, reduce flatulenţa, calmează durerile abdominale, mineralizant, vitaminizant, tonic general, tonic muscular, uşurează respiraţia şi ajută la eliminarea mucozităţilor pulmonare, mai ales în cazul formelor de bronşită cu tuse seacă.
Indicaţii: anemie, anorexie, menopauză, prevenirea osteoporozei, convalescenţă, astenie fizică şi psihică, sterilitate, alăptare, nevroze, hipercolesterolemie, diabet, colon iritabil.
Precauţii şi contraindicaţii 
Schinduful este printre cele mai bine tolerate plante medicinale. Singurele contraindicaţii sunt doar în caz de sarcină, întrucât planta poate declanşa, în doze medii, contracţii uterine. Persoanele bolnave de diabet aflate sub medicaţie vor lua schinduf numai sub supraveghere medicală competentă, pentru că planta scade nivelul glicemiei şi atunci trebuie reduse corespunzător dozele din celelalte medicamente. Administrarea a peste 100 de grame de schinduf (o doză de 12 ori mai mare decât cea normală) duce la apariţia unor deranjamente gastrointestinale. Principiile din seminţele din schinduf pot interacţiona în mod negativ cu medicamentele anticoagulante. Deoarece conţine substanţe care în organism se pot comporta ca precursori ai hormonilor steroizi, se recomandă să se limiteze administrarea în cazul copiilor care încă nu au depăşit pubertatea.
Sursa: http://plantevitalizante.blogspot.ro/2015/06/schinduf-nou-trigonela-foenum-graecum.html

Lasă un comentariu