Ghimbir (Zingiber officinale)

Plantă originară din Orient, mai exact din China și India, utilizată de mii de ani pentru a da aromă și savoare alimentelor preparate, pe de o parte, iar pe de altă parte, ca remediu medical eficient. Ghimbirul (Zingiber officinale) a fost cultivat la început în China și în India, extinzându-se rapid în toată Asia musonică, zonă numită de primii călători, pe drept cuvânt, Țara Mirodeniilor. Astăzi, este cultivat în toate regiunile tropicale și subtropicale, în Asia, Japonia, Brazilia, Jamaica sau Nigeria. Principalul producător a rămas însă India, cu o producție ce acoperă 50% din recolta mondială, dar ghimbirul din Jamaica se remarcă prin calitatea lui de excepție.
Nenumărate leacuri tradiționale folosesc ghimbirul pentru combaterea febrei, durerii și a stărilor de greață. Astăzi, sunt deja dovedite nenumărate efecte terapeutice, iar ghimbirul a pătruns cu succes și în cosmetică. Conținutul de gingerol, shogaol și zingerol al rizomilor de ghimbir stimulează circulația sângelui, activează metabolismul, te ajută să arzi grăsimile, regenerează pielea și prezintă o acțiune puternic antioxidantă. În același timp, ghimbirul este revigorant, combate stările de oboseală, este vasodilatator, activează circulația sanguină periferică, eliminând simptomele de mâini și picioare reci, previne riscul formării de cheaguri de sânge, previne afecțiunile cardiovasculare, are proprietăți antitumorale, are un efect liniștitor. Este folosit împotriva durerilor de stomac, pentru ușurarea digestiei, în cazul senzațiilor de vomă, al răului de avion sau de mare, al balonărilor abdominale și al durerilor de ficat, dar și pentru reducerea nivelului de colesterol și pentru tratatarea bolilor de inimă. În cazul artritei reumatoide se obține o reducere sensibilă a durerilor. Ceaiul de ghimbir, dar și praful de ghimbir adăugat la o cană de lapte cald, este un remediu ideal în cazul răcelilor, pentru calmarea inflamațiilor gâtului, a congestiei respiratorii, a sinuzitei și a răgușelii, pentru scăderea febrei și eliminarea mucozităților, iar împotriva astmului cele mai bune efecte se obțin cu tinctura de ghimbir.
Stimulator general, amplifică focul digestiv, elimină gazele intestinale, neutralizează toxinele de la nivelul tubului digestiv, încălzitor, sudorific, elimină oboseala cronică, elimină mucusul și puroiul din sinusuri și din căile respiratorii, antiemetic, analgezic, antioxidant, revigorant, vasodilatator, antitumoral, reduce nivelul de colesterol, stimulează memoria, amplifică fertilitatea, antiviral, antifungic, afrodisiac.
Este recomandat în stări de gripă, indigestie, eructație, dureri abdominale, laringite, artrite, reumatism, boli de inimă, migrene, dureri menstruale, combate durerile de cap datorate excesului de flegmă, greață, astm, gât inflamat, sinuzită, ragușeală, deprimare, lene, letargie, sensibilitate la frig, guturai, rău de mașină, rău de înălțime, senzație de vomă, gastrită hipoacidă, astenie fizică și psihică, convalescență, balonare, frigiditate, impotență.
Precauţii: hemoragii, ulcere, boli inflamatorii ale pielii, febră mare, gastrită hiperacidă.
Mod de administrare: 0,5 g de 4 ori pe zi.

Lasă un comentariu