Mandala amplifică creativitatea și concentrarea

Mandala este un simbol universal, întâlnit peste tot în lume, prevalează însă în culturile hindusă și tibetană ca formă de artă și sprijin în tehnicile meditative, fiind reprezentat în majoritatea formelor de exprimare artistică și creativă.
Perfecțiune și sacralitate
Cercul, în general, se definește ca fiind o formă perfect echilibrată, puternică şi misterioasă ce rezonează cu ideea de întreg, de perfecțiune și sacralitate. Devine și mai puternic când folosește motive picturale precum mandalele tradițiilor hinduse și budiste în ritualurile sacre.
Mandala este o reprezentare a universului, a legilor care-l guvernează şi, în acelaşi timp o cosmogramă, universul privit ca o ciclicitate temporală. Vizual, mandala sintetizează un sistem complet de cunoştinţe spirituale despre lume şi despre legile divine ale creaţiei. Se crede că mandalele trezesc spiritualitatea lăuntrică a oamenilor, astfel că, privind îndelung o mandala, trezim cel de-al treilea ochi, ceea ce va face să se manifeste ce este mai bun în noi. Lucrul cu mandala permite să devenim centrați, activează creativitatea și amplifică conştienţa lăuntrică, fiind un suport excelent în tehnicile de meditație.
Hartă a macrocosmosului
Mandala mai poate fi descrisă ca o hartă a macrocosmosului vizibil şi invizibil, a cărei geografie se referă la tot ceea ce există, incluzând planurile conştiinţei. Mandalele se regăsesc peste tot în jurul nostru, în forma cristalelor de gheață, în formele circulare ale florilor și în cele ale coroanelor copacilor. Meditând asupra acestor forme, prin concentrarea asupra fiecărei petale, frunze, inel se ajunge la esența lăuntrică a sufletului.
Yantra
În tradiția hindusă, aceste cercuri cu figuri geometrice sunt cunoscute ca yantre vedice, ele incluzând și linii drepte, pătrate sau triunghiulare. Yantrele vedice conțin inscripții mistice și sunt considerate reprezentări grafice ale mantrelor. Se poartă pe corp, ca amulete protectoare, având menirea de a îndepărta vibrațiile negative aducătoare de ghinion sau boli. Așadar viața ne poate fi îmbunătățită și cu ajutorul unor obiecte ce conțin simboluri sacre și energii benefice.

Lasă un comentariu