Foarte bogată în substanțe nutritive care întăresc sistemul imunitar și fortifică organismul împotriva bolilor, urzica este o plantă versatilă ce poate să îmbogățească și să purifice sângele.
Urzica (Urtica dioica) este una dintre cele mai răspândite buruieni, ce colonizează rapid orice bucată de pământ fertil și bine irigat în toate zonele temperate din lume. Este o plantă ”lacomă” ce depozitează mari cantități de substanțe nutritive vitale, ce ajută la menținerea sănătății și refac țesuturile și sistemele deteriorate ale corpului.
Beneficii pentru sănătate
- Revitalizează și aprovizionează organismul în stările de imunodeficiență, boli degenerative cronice și cancer, având proprietatea unică de a ajuta organismul să facă față condițiilor dificile și furnizând multe substanțe de bază necesare pentru sănătate și vindecare.
- Un diuretic ușor, dar eficient, folositor în tratarea bolilor de inimă și circulatorii, ajută organismul să scape de excesul de fluide și întărește pereții vaselor de sânge.
- Are efect benefic asupra rinichilor, îmbunătățind capacitatea acestora de a excreta acid uric, ameliorând astfel guta.
- Contribuie la vindecarea problemelor de piele cronice, datorită capacității sale de a curăța organismul de substanțele reziduale acumulate.
- Fiind bogată în fier este un tratament eficient împotriva anemiei.
Cum le consumăm
Ceaiul de urzică este folosit dintotdeauna pentru curățarea sângelui și ca ”întăritor”, fiind un ajutor excelent în timpul convalescenței.
Ca stimulent circulator și diuretic, reprezintă un ajutor puternic în procesul de detoxifiere, contribuind la tratarea artritei, afecțiunilor tractului urinar și problemelor de piele.
Ceaiul de urzică rece este un remediu extern util pentru ameliorarea arsurilor și rănilor minore.
Frunzele verzi ale plantelor se pot utiliza proaspete sau uscate. Frunzele tinere, tocate mărunt, pot fi folosite alături de alte legume în supe, tocănițe și sosuri pentru paste.
Ca garnitură, urzicile fierte înainte sunt delicioase călite la foc cu praz, usturoi, sare și piper. Pot fi folosite și ca înlocuitor pentru spanac, deoarece sunt deosebit de savuroase gătite.
Imunostimulator
Urzica este un excelent întăritor al sistemului imunitar fiind bogată în: vitaminele A, C, K, B1, B2, B3, B5, calciu, magneziu, fosfați, fosfor, potasiu; bor, brom, cupru, fier, seleniu, silicați, zinc, acetilcolină, clorofilă, acid formic, licopen, histamină, serotonină, tanin, fibre, acizi grași omega -3, omega -6, și oleici.
Proprietăți:
anticancerigenă
antiinflamatoare
antioxidantă
astringentă,
circulator stimulent
detoxifiantă
diuretică
scade nivelul zahărului din sânge
tonică
Rețete cu urzici
1. Piure de urzici și cartofi dulci
Ingrediente:
500 g de cartofi dulci curațați și tăiați
250 g frunze de urzică proaspete
3 linguri de ulei de măsline
o ceapă roșie tăiată felii
200 g mazăre verde
sare de mare și piper negru măcinat
Mod de preparare
- Culegeți și spălați urzicile (purtând mănuși)
Fierbeți cartofii dulci în apă cu puțină sare până când se înmoaie.
Scoateți din apă și tocați.
Încingeți uleiul în tigaie sau wok și căliți ceapa la foc iute, până când se înmoaie .
Adăugați mazărea, apoi urzicile, apoi cartofii dulci.
Amestecați bine și consumați fierbinte.
2. Supă de urzici picante
Ingrediente
250 g frunze de urzică proaspete
2 linguri de ulei de măsline
1/2 linguriță de piper Cayenne
1 linguriță de curcumă
1 frunză de dafin
1 cățel de usturoi tocat
1 fir de praz tocat
2 cartofi tăiați cuburi
1 morcov tocat
1 rădăcină de de pătrunjel sau păstârnac tocată
2 linguri de făină
1,5 litri de supă de legume diluată
sare de mare și piper
Mod de preparare
- Culegeți și spălați urzicile (purtând mănuși).
Fierbeți-le în puțină apă până se înmoaie, apoi tocați-le mărunt.
Încingeți ușor uleiul într-o tigaie mare.
Adăugați condimentele, căliți timp de jumătate de minut, apoi adăugați legumele.
Căliți timp de câteva secunde, însă nu le lăsați să devină maro.
Presărați făina la foc mic, amestecați bine, apoi adăugați supa.
Aduceți la punctul de fierbere și lăsați la foc mic timp de 10-15 minute, apoi adăugați urzicile (împreună cu apa în care au fiert).
Lăsați să se încălzească și să fiarbăla foc mic timp de încă 5 minute.
Asezonați și serviți
Sursa: Kirsten Hartvig, 150 de alimente esențiale pentru imunitate, ed. Litera, 2010