Aflarea capului Sfântului prooroc Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului

În luna februarie, în ziua a douăzeci și patra, Biserica Ortodoxă prăznuiește Aflarea Capului Sfântului Ioan Înaintemergătorul și Botezătorul Domnului.
În scrierile bisericești cinstitul cap este arătat ca fiind prețuit chiar și de către îngeri, prima oară după bunăvoința și arătarea Sfântului Ioan Înaintemergătorul de către doi monahi în casa lui Irod.
Acești monahi iau capul Sfântului care ulterior va ajunge la un olar care îl duce în cetatea emesenilor. Știind puterile și norocul care a dat peste el, olarul îl cinstea neîncetat. Pe când era pe patul de moarte, olarul îl lasă surorii sale spunându-i să nu îl miște din locul în care stătea și nici să-l descopere.
El o rugă pe sora sa doar să îl cinstească. După moartea femeii sfântul cap al lui Ioan Botezătorul Înaintemergătorul ajunge pe la mulți oameni până când va poposi la monahul și preotul Eustațiu.
Alungat de către credincioși din peștera unde el locuia deoarece precupețea tămăduirile pe care sfântul cap le făcea din voia Bunului Dumnezeu, acesta va lăsa capul ascuns în peșteră până când Marcel, un arhimandrit de pe vremea lui Valentin cel tânăr si episcopului Emesiei pe numele său Uraniu.
În acea perioadă a fost găsit a doua oară capul Sfântului Ioan Înaintemergătorul într-o oală de lut. Episcopul Uraniu îl aduce la biserica unde capul va face nenumărate minuni și tămăduiri.
Sursa: http://calendarulortodox.ro/sarbatori/intaia-si-a-doua-aflare-a-capului-sf-ioan-inaintemergatorul-si-botezatorul-domnului/

Lasă un comentariu