Yam (Dioscorea Villosa)

Yam (Dioscorea Villosa) este un antispastic foarte bun, fiind util pentru crampele menstruale, relaxarea mușchilor, liniștirea nervilor, alinarea durerilor. Este folositoare pentru circulația proastă și nevralgii, în etapa inflamatoare a poliartritei reumatoide, pentru crampe abdominale și intestinale.
Proprietăți: anti-inflamator, antispastic, purificator și diaforetic, anti-reumatic, colagog, tonic uterin.
Yam conține alcaloizi, saponine steroidice, taninuri, fitosteroli si amidon.
Mult timp planta a fost folosită pentru beneficiile în sănătatea reproductivă a femeilor, inclusiv sindromul pre-menstrual și problemele de menopauză. Pulberea poate fi adăugată la creme sau unguente vaginale.
Utilizarea tradițională a yam-ului este pentru alinarea crampelor menstruale. Proprietățile antispastice sunt benefice pentru orice fel de spasme musculare si colici, cum ar fi colici intestinale și biliare, flatulență, dureri ovariane și uterine, pentru circulația proastă și nevralgii, pentru stadiul inflamatoriu al poliartritei reumtoide, precum și pentru crampe abdominale și intestinale. Yam poate fi foarte bună pentru nervozitate, anxietate și alte afecţiuni nervoase. Ca stimulent pentru creșterea fluxului biliar, acesta poate ajuta la ameliorarea congestiei hepatice, colici biliare și calculi biliari.
Planta mai este cunoscută și pentru acțiunea sa terapeutică asupra ficatului. Se crede că abilitatea rădăcinii yam de a duce la niveluri mai mici de colesterol în sânge și la o tensiunea arterială mai mică ajută indirect ficatului, prin creșterea eficienței și reducerea stresului. Proprietățile sale o mai recomandă și în tratarea artritei reumatoide și a afecţiunilor inflamatorii ale intestinului. Efectul diuretic, combinat cu acțiunea antispastică, calmează afecțiunile dureroase ale tractului urinar.
Contraindicaţii: Femeile cu afecţiuni cum ar fi endometrioza, fibroame uterine și tipuri de cancer de sân, ovare, uter nu trebuie să ia sau să folosească yam, datorită posibilelor efecte estrogenice. Bărbații cu cancer de prostată trebuie să evite, de asemenea, adminstrarea de yam.
Femeile gravide nu trebuie să folosească yam, deoarece aceasta poate stimula contracțiile uterine, cauzând în cele din urmă un avort spontan. Pentru că foarte puține informații sunt disponibile în privința modului în care yam ar putea afecta un copil sau un bebeluș, utilizarea sa nu este recomandată în timpul alăptării sau în perioada primilor ani de viață.
Mod de administrare: 1g de 4 ori/zi.

Lasă un comentariu