Vidanga (Embelia ribes)

Vidanga (Embelia ribes) acționează ca antitusiv, stimulent digestiv, astringent, antibacterian, antifungic, antitumoral, antiviral, bactericid, lipolitic, osteoctonic, analgezic, tonic nervin, antigonoreic, antifebril, încălzitor, sudorific, antiseptic urinar, antibiotic, vermicid, vermifug, antihelmintic (Vidanga mai este denumită în Ayurveda și Krimighna, termen care indică în mod special acțiunea antihelmintică, antimicrobiană și antibacteriană a plantei. Ca antihelmintic, vidanga se folosește sub formă de pulbere, neamestecată, 10g, administrată pe stomacul gol și urmată de un purgative adecvat (de regulă ulei de ricin), pentru a elimina viermii imtestinali), antihemoroidal, antistafilococic (extrasul apos (maceratul la rece) din fructe are acțiune antibacteriană împotriva Staphilococus aureus și Escherichia coli), carminativ, reîntineritor (Înțeleptul Sushruta descrie fructele de vidanga ca fiind antihelmintice, alterative și tonice și le recomandă pentru uz îndelungat, în combinație cu rădăcină de lemn dulce, în scopul de a întări corpul și de a preveni efectele îmbătrânirii), analgezic dentar, purgativ, purificator al sângelui, diuretic, alterativ.
Se recomandă în afecţiuni pulmonare, gripă, pneumonie, dispepsie, amigdalită, infecţie stafilococică, debilitate nervoasă, disurie, ascaridoză, colici abdominali, dizenterie, flatulenţă, giardioză, diaree, hemoroizi, debilitate generală, parazitoze intestinale (inclusiv la copii)(fructele sunt folosite în caz de viermi rotunzi și viermi lați), anorexie, indigestie (fructele plantei se administrează cu apă caldă în caz de dispepsie, scăderea puterii focului digestiv, flatulență, constipație și hemoroizi), dureri abdominale, balonări, constipaţie, ascită, tumori abdominale, lipoame, hemoroizi, dureri dentare, plenomegalie, adenopatii, obezitate, diabet, infecţii stafilococice, răceli, tuse, boli de piele, infecţii urinare, otite, tumori, epilepsie, otalgie, otită, paralizie, gonoree, leucoree, sifilis, febră, disurie.
Mod de administrare: 0,25 g de 4 ori pe zi

Lasă un comentariu