Urechi de lemn (Auricularia auricula)

Ingredient-cheie în bucătăria asiatică, ciupercile “urechi de lemn” (Auricularia auricula) câștigă tot mai multă popularitate și în bucătăria autohtonă, însă gustul lor delicios nu este singurul motiv pentru care au devenit atât de apreciate.
Proprietăți
Cu un conținut bogat în fier, calciu și fibre, pentru o digestie ușoară, și o cantitate neglijabilă de grăsimi, nu este de mirare că aceste ciuperci sunt ideale pentru persoanele aflate la dietă. Mai mult, din întreg spectrul de antioxidanți, urechile de lemn abundă în vitamina B-2 (riboflavina), recunoscută pentru proprietățile sale de a întări sistemul imunitar și capacitatea de rezistență la stres, un motiv suplimentar pentru a include urechile de lemn în dieta ta. Conține minerale – fier, potasiu, calciu, zinc, are un continut bogat de polizaharide, substanțe bioactive, datorită acestui conținut, ciuperca are efecte antitumorale, anticoagulante, hipoglicemiante, astringente, scade nivelul colesterolului, subțiază sângele, previne formarea cheagurilor de sânge, curăță vasele de sânge, reduce riscul de infarct, eficiență în prevenirea accidentelor vasculare, este benefică în răceli și dureri de gât, tratează hemoroizi.
Nutriționiștii recomandă ciupercile “urechi de lemn” pentru efectul lor de a reduce nivelul de colesterol LDL și proprietățile anticoagulante, însă bucătarii le adoră pentru textura lor elastică și gustul delicat!
Dacă ai exclus alimentele de proveniență animală din dieta ta, consumul constant al urechilor de lemn îți va furniza necesarul de nutrienți esențiali de care organismul tău are nevoie. Vei găsi de 30 de ori mai mult calciu în 100 de grame de urechi de lemn decât în aceeași cantitate de carne, dar și mai mult fier și vitamina B2, cu efect antioxidant.

Lasă un comentariu