Sringataka (Trapa bispinosa) acționează ca emolient, antidiabe
Sringataka (Trapa bispinosa)
tic, hidratant, nutritiv, antiinflamator, cosmetic, hemostatic, adipogen, antireumatismal, osteotonic, remineralizant, tonic general, vitalizant, reumatism, antioboseală, afroziac tonic, diuretic, astringent intestinal, energizant, sinergic, stabilizator vital.
În tradiţia Ayurvedică se foloseşte ca substitut al făinii de cereale, mai ales la cei care ţin regim alimentar; este folosită pe scara largă în India, mai ales în mediul rural; este utilizată în special în perioadele premergătoare unei sărbători spirituale; în comunităţile hinduse este acceptată în perioada de post de dinaintea unei sărbători spirituale; într-un studiu comparativ recent între conţinutul proteic al făinii de grâu şi al făinii de sringataka, s-a constatat că ultima este superioară.
Planta este bogată în elemente minerale care conferă stabilitate, constanţă, întemeiere şi facilitează procesul de vitalizare: Ca 20mg/100g, P 150mg/100g, Fe 0,8 mg/100g, Mg 38 mg/100g, Na 49 mg/100g, K 650 mg/100g), conferă o profundă stare de stabilitate interioară (STHAMBHAVA) care se reflectă simultan atât la nivel fizic cât şi la nivel mental sub forma unei stări relaxate de nemişcare fizică, dublată de o rapidă disipare a fluctuaţiilor mentale.
Indicaţii: tuse convulsivă, deshidratare, diabet, deficit de minerale, dureri de dinţi, sete excesivă, inflamaţii cutanate, hemoragie, gingivită, lipoatrofie, epuizare nervoasă, debilitate sexuală, impotenţă, slăbiciune sexuală, cistită, disurie, infecţie urinară, colon iritabil, convalescenţă, debilitate generală, reumatism, degenerescenţă senilă, oboseală generală, slăbiciune generală.
Mod de administrare: 1g de 4 ori/zi