Nuca de cola (Cola nitida)

Cola este un copac veșnic verde, care creşte peste 40 de metri înălţime. Arborele de cola produce fructe în formă de stea, de aproximativ 8 cm lungime şi 2 cm lățime. Atunci când fructul este copt, acesta este recoltat şi seminţele sunt scoase şi uscate.
Nuca de cola are aceeaşi apreciere în Africa, precum ginsengul în Asia. Medicina africană tradiţională consideră fructul de cola (bogat în cafeină) un stimulent necesar în caz de oboseală şi de somnolentă, un afrodiziac pentru bărbaţi şi capabil de a favoriza fertilitatea la femei. Cola este un excelent excitant cerebral şi muscular. Din seminţe se prepară băuturi răcoritoare sau se consumă ca aliment. Pentru a se obţine efectul afrodiziac, nuca de cola se consumă în stare proaspătă. De evitat consumul după ora 17 deoarece poate provoca insomnie.
Proprietăţi: afrodiziac, stimulent fizic şi mental, antigripal, întăreşte imunitatea organismului, tonifiant al inimii şi al musculaturii, adjuvant in neurastenie, anorexie, covalescentă, retenţie tisulară a apei, retenţie urinară, eforturi intelectuale şi fizice intense.
Contraindicaţii: nu se va administra persoanelor care suferă de aritmie cardiacă.
Mod de administrare: 2 până la 4 g pe zi.
Informaţii speciale
În trecut, nuca de cola a fost preţuită atât pentru efectele sale plăcute, pentru abilitatea de a genera o stare de mulţumire, o stare mai intensă de bunăstare, acuitate mentală, memorie şi percepţie senzorială îmbunătăţită. La unele persoane poate provoca stări aneuforice.
Indicată în:

 • Depresie
 • Reducerea acuităţii mentale şi oboseală fizică
 • Migrene, dureri de cap
 • Scăderea poftei de mâncare
 • Diaree cauzată de nervozitate
 • Rău de mișcare
 • Retenţie de lichide
 • Probleme respiratorii, cum ar fi astmul

Acţiune: anti-depresiv, astringent, diuretic, stimulator al sistemului nervos central
Combinaţii: nuca de cola se combină bine cu ovăz, Damiana si Scutellaria pentru tratarea depresiei.
Nucile de cola au fost folosite în mod tradiţional pentru a trata o varietate de afecţiuni, deşi consumul excesiv poate duce la insomnie, agitaţie, greaţă, vărsături şi creşterea frecvenţei cardiace.
Precauții și interacțiuni

 • Femeile gravide ar trebui să discute cu un medic înainte de a folosi această plantă, deoarece există contradicţii cu privire la utilizarea acesteia în timpul sarcinii.
 • Nuca de cola poate fi un stimulent prea puternic pentru cei care sunt sensibili la cafeină.
 • Reduceţi doza sau încetaţi să luaţi dacă vă simţiţi nervos sau aveţi probleme cu somnul.

Avertisment:
Persoanele care au tulburări de anxietate, tulburări digestive, insomnie, diabet, hipertensiune arterială cronică, nivel ridicat de colesterol, boli de inimă sau un istoric de accidente vasculare cerebrale nu trebuie să folosească nuca de cola.
Sursa: http://plantevitalizante.blogspot.ro/2012/03/nuca-de-cola-goro-nou-cola-nitida-in.html

Lasă un comentariu