Negrilica (Nigella Sativa)

Negrilica (Nigella Sativa) mai este cunoscută şi sub denumirea de chimion negru sau denumirile populare de cernuşcă, negruşcă, nigeluşă sau negroşică. Cea mai importantă parte a plantei sunt seminţele. Negrilica era întrebuinţată de civilizaţiile antice pentru tratarea leprei, malariei, a muşcăturilor de şerpi veninoşi sau a bolilor pulmonare, dar și pentru dureri dentare, obstrucții nazale sau cefalee.
Acţiuni: antiinflamator, antireumatic, antitumoral, anticancerigen (previne cancerul, omoară celula canceroasă şi împiedică proliferarea ei), hipoglicemiant, afrodiziac (creste potenţa sexuală şi libidoul), vasodilatator cerebral, bronhodilatator, antitusiv, calmează durerile de gât, antiinfecţios, antibacterian, antiviral, antimicotic, antialergic, antihelmintic, vermifug, antispastic, calmant, nutritiv, detoxifiant, imunostimulator şi imunomodulator,

atizant, creşte viteza de cicatrizare şi stimulează reînnoirea celulară, scade nivelul colesterolului şi trigliceridelor, hipotensiv, stimulează metabolismul, echilibrează întregul sistem endocrin, anxiolitic, antidepresiv, distruge MRSA (Stafilococus aureus multiplu rezistent), previne problemele cauzate de radiaţii, previne dependenţa de morfină şi toxicitatea acesteia, previne nefropatia diabetică, previne neurotoxicitatea asociată cu Alzeheimer, are proprietăţi anti-psoriasis, previne patologiile creierului asociate cu boala Parkinson, previne adeziunile post-chirurgicale (acoperind suprafeţele peritoniale cu ulei de chimen negru după traumă peritoneală), previne patologiile diabetice, elimină grăsimea de pe organele interne, ajută la scăderea greutăţii corporale.
Indicaţii: afecţiuni gastro-intestinale (infecţii, diaree, constipaţie, colici, ulcer, balonare, hemoroizi, infecţie cu Helicobacter Pylori), afecţiuni ale aparatului respirator (astm, bronşită, tuse), boli cardiovasculare (palpitaţii, hipertensiune, arterioscleroză), hepatită (A,B,C), ciroză, parazitoze, artrită, reumatism, afecţiuni ale aparatului urinar şi sexual (prostatită, hipertrofie de prostată, infecţii urinare, impotenţă, stimulează fluxul menstrual), cancer, leucemie, alopecie, migrenă, alergii, sinuzită alergică, SIDA, diabet, epilepsie, depresie, anxietate, afecţiuni cauzate de arme chimice (de ex. plumb) şi biologice, pt stimulare mentală şi memorare, litiază biliară şi renală, probleme cu splina, hemofilie.
Uz intern:
Nu se consumă lichide sau alimente cu 20 de minute înainte şi după administrare.
Pulbere: Parazitoză intestinală: 3 linguri pulbere la un litru de zeamă de varză murată, consumat la mic dejun, prânz şi cină).
Ulei de negrilică: 1 linguriţă de două ori/zi cu 20 minute înainte de masă.
Tuberculoză, ciroză, leucemie, meningită, cancer grad I, II, III, vitiligo şi pt scăderea greutăţii corporale: 1 linguriţă de trei ori/zi. Cancer grad IV: o linguriţă de 4-5 ori pe zi.
În afecţiuni cutanate eruptive se administrează un amestec de ulei de negrilică (o parte) şi ulei de susan (3 părţi) câte 1 linguriţă de 2 ori/zi.
Uz extern (dar se va lua şi intern): paralizii, fibroză chistică, boli de piele, acnee, psoriazis (în psoriazis o dată la trei zile se spală cu oţet diluat 50% cu apă), impetigo, vitiligo, alopecie, sinuzită, astm.
Pentru regenerarea şi înfrumuseţarea pielii se aplică un amestec de ulei de negrilică (o parte) cu ulei de măsline (3 părţi).
Precauţii: în cantitate mare seminţele pot fi toxice.
Contraindicaţii: copiilor şi femeilor însărcinate (provoacă contracţii uterine).
Regina Cleopatra folosea planta pentru proprietăţile sale de înfrumuseţare. Hipocrate, părintele medicinei, a afirmat că negrilica este remediul bolilor de ficat şi al dereglărilor metabolice. Pentru medicina islamică, negrilica era amintită în toate tratatele vremii, având denumirea de barakah („seminţe binecuvântate”). Coranul menţionează că seminţele de negrilică „vindecă orice, mai puţin moartea”. Există peste 700 de studii publicate care fac referire la această plantă.
Seminţele conţin elemente esenţiale pentru organism, printre care acizi graşi esenţiali. Studiile au demonstrat proprietăţi antitumorale, 80% din celulele pancreatice canceroase fiind distruse prin consumul de negrilică. Este eficient şi în cancerul cerebral, cervical, de colon, de prostată, de sân. În 2010, un studiu medical de cercetare în Egipt efectuat pe cobai a demonstrat că seminţele de negrilică au redus mărimea tumorilor din colon şi metastazele din plămâni, iar în ce priveşte cancerul de sân, a fost stopată evoluţia acestuia. 70% din bolile alergice, ca astmul sau alergiile dermice, cedează la administrarea uleiului din Nigella sativa. Seminţele de negrilică reprezintă şi un condiment excelent, având un gust uşor afumat, amărui şi iute. Este folosit la mâncărurile de legume şi carne, pentru condimentarea pâinii turceşti sau a lipiilor naan, dar şi la prăjituri, în patiserie sau în biscuiţi, asemeni seminţelor de mac sau susan.

Lasă un comentariu