Beneficiile turmericului

Turmericul (Curcuma longa) este o plantă ierboasă, de origine asiatică, cunoscută și sub numele de curcuma. În regiunea indo-malaeziană există mai multe specii ale acestei plante în zonă, iar dovezile etnobotanice indică utilizarea turmericului în India încă din cele mai vechi timpuri. Turmericul este utilizat în praful de curry, sosuri, supe de pui și de paste, condimente uscate, băuturi. Sub influența religiei Hindu, turmericul s-a răspândit și în țările mai îndepărtate din Asia, în China sau în vestul vestul Africii.
Rădăcinile de turmeric se folosesc în bucătărie drept condiment și colorant alimentar natural, având o culoare galben aurie intensă. Folosită și în tratarea diverselor boli și afecțiuni, rădăcina de turmeric conține ulei volatil, zinziberen și curcumină, un colorant ce împiedică formarea cancerului.
Beneficiile utilizării turmericului:
Efecte antiinflamatorii
Uleiul volatil din turmeric a dovedit o semnificativă activitate antiinflamatorie. Curcuminul, componentă a turmericului, are efecte antiinflamatorii comparabile cu cele ale medicamentelor pe bază de hidrocortizon și fenilbutazon, dar spre deosebire de aceste medicamente, curcuminul nu este toxic.
Boala inflamatorie intestinală
Curcuminul este un tratament eficient, ieftin și bine tolerat pentru bolile inflamatorii ale intesinului (boala Crohn sau colite ulcerative) grație efectelor antioxidante coroborate cu abilitatea de a inhiba agenții majori ai inflamației celulare.
Artrita reumatoidă
Curcuminul are puternice efecte antioxidante de neutralizare a radicalilor liberi ce afectează organismul cauzând distrugeri celulare. În artrită, radicalii liberi sunt responsabili de durerile articulare provocate prin inflamarea articulațiilor și de daunele provocate acestora.
Fibroza chistică
Studiile efectuate pe animale au demonstrat ca una din afecțiunile împotriva cărora lupta curcuminul este și fibroza chistică, o afecțiune gravă ce atacă plămânii și poate cauza infecții fatale. Totuși, specialiștii recomandă pacienților să nu încerce autotratarea cu această plantă până când dozele corecte nu sunt stabilite de cercetări și până când nu se stabilesc exact interacțiunile pe care această substanță le are cu medicamentele administrate persoanelor cu fibroză chistică.
Boala Alzheimer
Cercetările au demonstrat că turmericul oferă protecție împotriva bolilor neurodegenerative. S-a remarcat că în țările în care turmericul este un condiment intens utilizat, prevalența acestor afecțiuni este foarte mică. Rolul curcuminului constă în susținerea producerii de bilirubină antioxidantă care protejează creierul de deteriorarea cauzată de radicalii liberi.
Diabet
Turmericul stabilizează nivelul glicemiei, având efecte hipoglicemice. În combinație cu alte ierburi, proprietățile antidiabetice ale turmericului sunt chiar mai pronunțate.
Prevenirea cancerului
Efectul antioxidant al curcuminului protejează colonul de radicalii liberi ce deteriorează celulele la nivelul ADN-ului ți ajută la distrugerea celulelor care deja au suferit mutații, astfel încât acestea nu se vor răspândi în organism. Un alt mecanism prin care turmericul previne apariția cancerului este inhibarea sintetizării proteinei considerate a fi vitală în formarea tumorilor. Turmericul previne și combate cancerul de prostată, cancerul de colon, cancerul pulmonar și reduce riscul dezvoltării leucemiei.
Protejarea ficatului
Într-un studiu conceput pentru a evalua efectele turmericului asupra abilității ficatului de a detoxifica substante chimice xenobiotice (toxice) a dovedit ca exista potențial în această direcție. Totuși, cercetările continuă pentru a stabili dozele și efectele concrete pe oameni.
Protecție cardiovasculară
Curcuminul previne oxidarea colesterolului în organism, ceea ce împiedică deteriorarea vaselor de sânge ce provoacă accidente cerebrale și atacuri de cord. Tot prin împiedicarea oxidării colesterolului, se previne și accentuarea arterosclerozei și a afecțiunilor cardiace asociate cu diabetul. Conținutul de vitamina B6, contribuie la menținerea nivelului de homocisteine în limite normale. Homocisteina este direct corelată cu deteriorarea pereților vaselor sanguine.
Alte efecte:

  • întărește sistemul imunitar, antistres,
  • curăţă şi menţine elasticitatea pielii,
  • ajută la menţinerea unui sistem digestiv sănătos,
  • ajută sistemul osos și ligamentele,
  • menține în echilibru nivelul de colesterol,
  • curăță sângele şi funcţiile hepatice,
  • conține antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi,
  • menține pielea sănătoasă,
  • ajută la o bună circulație a sângelui în organism,
  • ajută sistemul neurologic să facă față cu bine la stres,
  • ajută la sănătatea sistemul de reproducere feminin,
  • menține nivelul zahărului din sânge în limite normale.

Precauții: icter acut, hepatită acută, sarcină.
Mod de administrare:
Pulberea se poate administra ca atare, sublingual, câte 1/2 linguriță de 3 ori pe zi și/sau în amestec cu suc de fructe (morcov, măr, portocale, struguri) sau legume.
Infuzie din rădăcină. Se prepară din 1 linguriță de rădăcină la 1 cană cu apă. Se pot consuma 2 căni pe zi.

Lasă un comentariu