Haritaki împotriva bolilor și a fricii

Haritaki (Terminalia chebula) este considerată o plantă sacră, capabilă să îndepărteze toate bolile. Medicina ayurvedică consideră că Haritaki este planta care „elimină toate bolile şi frica, generând o stare de curaj”, hrăneşte creierul şi nervii, aducând inteligenţă şi înţelepciune.
Arborele trăiește în sudul Asiei, din India până în Nepal, în regiunea Yunnam din China, în partea sudică din Sri Lanka, Malaysia și Vietnam. Populația hindusă venerează această plantă. Legenda spune că Indra, regele dietelor în mitologia hindusă, bea nectar în Rai când un strop din acel nectar a căzut pe pământ. La locul unde a căzut a crescut primul Haritaki.
Fructul de Haritaki (Terminalia chebula) este cunoscut şi apreciat în tradiţia tibetană sub numele de „regele remediilor naturale”, fiind frecvent enumerate ca ingrediente de bază în cele mai multe dintre formulele terapeutice revitalizante, tocmai datorită multiplelor sale virtuţi vindecătoare.
Gusturile elementare
Fructul este larg răspândit în medicina alternativă. Fructele de Haritaki prezintă o remarcabilă proprietate: dintre cele şase gusturi elementare cunoscute (dulce, sărat, acru, picant, amar şi astringent) şi care prin combinare, în diferite proporţii, dau naştere întregii diversităţi de gusturi existente în natură, fructele de Haritaki prezintă cinci din cele şase gusturi (dulce, acru, picant, amar şi astringent). Această combinaţie specifică determină printre altele proprietăţile regenerante şi revitalizante ale fructelor de Haritaki. Cercetări ştiinţifice recente au arătat că fructele de Haritaki au importante proprietăţi antioxidante, care contribuie, în cazul utilizării lor constante, la îmbunătăţirea ţesuturilor vii din corp. Fructele de Haritaki au un bogat conţinut de vitamina C, ce îmbunătăţește funcţiile psihomentale şi cognitive şi contribuie la o adaptare mai bună a organismului la factorii de stres.
Beneficii

  • La nivelul tubului digestiv, crește apetitul alimentar, digestia, este un agent prokinetic și un laxativ ușor. Haritaki a fost utilizat în diareea cronică, reduce flatulența.
  • Efectul antibacterial și antifungic se răsfrânge și asupra tubului digestiv, prevenind infecția cu E. Coli, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium.
  • Efectul astringent se poate aplica și la nivelul organelor genitale pentru restabilirea pH-ului și florei vaginale.
  • Decoctul de haritaki poate fi folosit la închiderea rănilor ulcerate, dar și în tratarea alergiilor, urticariei și a altor dermatite.
  • Împreună cu alte plante medicinale se folosește în tratamentul laringitei, astmului bronșic sau tusei cronice.
  • Ajută la eliminarea calculilor renali, ameliorează disuria și scade riscul de retenție urinară.

Sursa:
http://blog.casaplantelor.ro/plante-medicinale/plante-medicinale-nikvorm/haritaki/
http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?item=6069

Lasă un comentariu