Boldo (Peumus boldus)

Boldo (Peumus boldus) este folosit pe scară largă în medicina plantelor pentru tratamentul litiazei biliare și al variatelor afecțiuni hepatice, gastrice și digestive. Compusul activ, boldina, stimulează secreția biliară și reduce inflamația vezicii biliare. Boldo are efect calmant asupra mucoasei colecistului, ca și proprietăți antiseptice, și este util în tratarea cistitei. În Chile, planta este folosită de mult timp ca leac pentru sifilis și gonoree, precum și pentru eradicarea viermilor intestinali . În Brazilia, cu boldo se tratează flatulenţa şi aerofagia, afecţiunile hepatice şi digestive şi este utilizat ca diuretic. Este folosit tradiţional în afecţiuni ca reumatismul, guta, icterul, răcelile şi durerile de urechi.
Proprietăţi: antioxidant, antitumoral, vermifug, colagog, diuretic, laxativ,antispasmic,creste secreția de sucuri gastrice, stimulează producția bilei, anti-piretică, antiinflamator, reduce excesul de acid uric, protejează împotriva laziunilor colonului și inflamației în colită, normalizează sângele îngroșat, stimulează curgerea sângelui coronarian, vasorelaxant, sedativ.
Indicații: litiază biliară, afecțiuni hepatice, afecțiuni gastrice, afecțiuni digestive, infecții ale vezicii urinare, sifilis, gonoree, cistită, aerofagie, flatulență, dureri articulare, reumatism, gută, icter, răceli, dispepsie, cancer, dureri de urechi, elimină viermii intestinali, combate insomnia, răceli, constipație, indigestie, lipsa poftei de mâncare, anxietate, retenție de lichide, afecțiuni ale prostatei.
Contraindicații: sarcină și alăptare, obstrucții ale aparatului biliar.
Mod de administrare: 0,25-0,5 g de 2 ori/zi.
Pentru stimulare gastrică și salivară se ia doza pe stomacul gol, sublingual. Pentru dizolvarea și eliminarea calculilor biliari se ia în timpul mesei cu mâncare simplă (orez fiert, terci…)

Lasă un comentariu