Beneficiile ginsengului

Panax ginseng este una dintre cele mai folosite și studiate specii de ginseng. Această plantă crește în China, Coreea și Rusia și a fost timp de milenii cel mai important remediu herbal din farmacopeea tradițională chinezească. Vechii chinezi o foloseau mai ales pentru remedierea stărilor de oboseală cronică și accelerarea proceselor de vindecare.
Ginsengul coreean, cunoscut și sub numele de ginseng chinezesc, este disponibil în întreaga lume în diferite preparate, iar în Asia este folosit de peste 7.000 de ani datorită proprietăților sale curative. Cuvântul “ginseng” înseamnă „în formă de om” în limba chineză, deoarece rădăcina ginsengului are o formă umanoidă. Panax vine de la grecescul „panakos” (pan = „toate”, iar akos = „tratament”) sau „panacea” și sugerează capacitatea ginsengului coreean de a vindeca orice boală. Literalmente, cuvântul „gin” înseamnă om, iar „seng” simbolizează esența, fiind reprezentarea ideogramică chinezească pentru „cristalizarea esenței pământului în forma unui om” și se referă la aspectul rădăcinii.
Principalii constituenți biologici activi din rădăcinile de Ginseng sunt un amestec de saponine triterpenice denumite ginsenozide. Până în prezent au fost identificate cel puțin 30 ginsenozide au fost identificate până în prezent. Pe lângă aceste componente s-au mai identificat și polizaharide complexe, vitamine în special din grupul B, săruri minerale, microelemente, ulei esențial.
Remediile herbaliste bazate pe ginseng folosesc, de fapt, doar rădăcinile acestei plante cu virtuți incredibile. Extractele din aceste rădăcini sunt printre cele mai redutabile adaptogene, adică substanțe tonice naturale din întreg regnul vegetal! În prezent, ginsengul este folosit în principal pentru a îmbunătăți toate funcțiile fiziologice ale organismului, a crește performanțele atleților și sportivilor și a lupta contra declanșării și amplificării diabetului.
Beneficiile acestei plante sunt mult mai variate, iar efectul sau vindecător nu a fost pe deplin descifrat, oferind în viitor multe surprize pentru cercetători.
Un studiu recent din 2006 efectuat de o echipă de medici coreeni asupra unui lot de bărbați cu disfuncții erectile a demonstrat că, după doar două săptămâni de tratament, mai mult de două treimi dintre subiecți și-au putut relua fără probleme viața sexuală.
Falcarinolul, una dintre substanțele conținute de ginsengul rosu, este considerată ca având cel mai puternic efect anticancerigen dintre toate substanțele naturale. Alte principii active conținute de panaxacol, panaxydol și panaxytriol au proprietăți antibiotice deosebite.
Un alt studiu menit să evidențieze capacitatea de imunostimulent fără egal a ginsengului a întrecut cele mai optimiste așteptări. Bunăoară, unui lot de 227 voluntari i s-au administrat circa 100 mg de extract din ginseng timp de 12 săptămâni. Toți subiecții acestui experiment au demonstrat stări de imunitate naturală asemănătoare efectelor unui puternic vaccin antivirus polivalent.
În cazuri de alcoolism, tabagism cronic, toxiinfecții alimentare, avitaminoze, anemii, bronșite, abcese, afecțiuni coronare, decalcifieri, depresii, migrene, ginsengul s-a dovedit un aliat extraordinar de eficient.
Totuși, se impun unele precauții legate de administrarea sa. De obicei, în cazuri de menstruații abundente, astm, sarcină, cazuri particulare de diabet se impune consultarea medicului.
Cercetările științifice din Rusia au revelat un fapt uimitor: rădăcina de ginseng conține o combinație de substanțe – Panaxim, Panaquilon, schingenin – care susțin fluxul hormonal, întăresc inima și sistemul nervos. Oamenii de știință ruși au mai descoperit o radiație mitogenică subtilă generată de ginseng. În cadrul spectrului electromagnetic, radiația este aproape de ultraviolete și stimulează creșterea țesuturilor care alcătuiesc sistemul endocrin uman.

Lasă un comentariu