Caprifoiul, cunoscut mai mult ca plantă decorativă, sub denumirea de Mâna Maicii- Domnului, ne încântă vara prin mirosul ei divin. Florile au însă și proprietăți terapeutice deosebit de valoroase.
Chinezii au fost primii care i-au descoperit proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii și l-au folosit pentru a trata durerile de gât, conjunctivita, inflamațiile pielii și ale tractului urinar li pentru a elimina toxinele din corp.
Beneficiile caprifoiului
1. Menține la nivel optim zahărul din sânge
2. Tratează și ameliorează afecțiunile respiratorii și infecțiile urinare
3. Combate bacterii precum Salmonela
Pentru un efect antiviral și antibacterian maxim, planta poate fi combinată cu semințele de Forsythia suspensa – binecunoscutul arbust cu flori galbene sau cu Echinacea. Se adaugă 2 lingurițe de flori la o cană de apă fiartă și se lasă să se infuzeze timp de 20 de minute.
4. Vindecă arsurile solare și înlătură petele de pe piele
Mâna-Maicii-Domnului poate fi utilizată și pentru a trata erupțiile cutanate, proprietățile sale dezinfectante ajutând în cazul afecțiunilor pielii.
5. Ajută în cazul durerilor de la nivelul intestinului subțire
Datorită proprietăților sale medicinale, caprifoiul poate ajuta împotriva unor afecțiuni digestive, care includ umflăturile și durerile la nivelul intestinului subțire (enterita). De asemenea, poate ajuta la vindecarea dizenteriei.
6. Este un detoxifiant natural
Uleiul de caprifoi ajută la curățarea organismului, prin eliminarea toxinelor. Puteți beneficia de proprietățile vindecătoare ale acestei plante, consumând ceai de caprifoi. Acest ceai este recomandat pentru gargară atunci când există senzația de mâncărime, durere, înțepături la nivelul gâtului sau disconfort la înghițire. Se poate face gargară cu ceai de câteva ori pe parcursul zilei, în special dimineața și seara, înainte de culcare.
Ceaiul de caprifoi are efect calmant
Infuzia de flori de caprifoi
Are efecte diuretice, laxative, calmante, expectorante, antimicrobiene, antispasmodice datorită faptului că în compoziția florilor se regăsesc substanțe precum quercitina, magneziul, calciul, potasiul, uleiuri esențiale sau vitamina C. Infuzia se prepară din bobocii plantei, proporția fiind de o ceașcă de boboci la un litru de apă clocotită. Se lasă la infuzat pentru 10 minute. Se consumă 2-3 căni de infuzie pe zi.
Florile de caprifoi macerate grăbesc vindecarea rănilor
Se lasă la macerat peste noapte o ceașcă cu flori de caprifoi, la un litru de apă. Dimineața se filtrează amestecul și cu soluția rezultată se pun comprese pe zonele afectate de acnee, răni, abcese și cicatrici.
Flori de caprifoi macerate în miere
Se culeg suficiente flori pentru a umple un borcan, peste care se adaugă miere de albine. Se lasă la macerat câteva săptămâni sau chiar câteva luni de zile (în funcție de răbdarea fiecăruia), se strecoară și se consumă atunci când este nevoie pentru diferite afecțiuni, dar și ca aliment sau ingredient măștile faciale de înfrumusețare.
Rădăcina de caprifoi, bună pentru inimă
Infuzia cu rădăcină de Mâna Maicii-Domnului încetinește coagularea sângelui și ține la distanță bolile de inimă. În plus, calmează crampele și durerile articulare la persoanele care suferă de artrită sau reumatism.
Contraindicații: persoanele care suferă de boli de stomac, diaree, femeile însărcinate și cele care alăptează.
